Društvo, Kultura

POVEZIVANJE SARAJEVA I MATARUŠKOG BRDA

Bilo je lijepo biti dio ove priče koja je danas iz Mataruškog Brda otišla prema glavnom gradu BiH i mnogo dalje. Učenici Osnovnih škola „Fatima Gunić“, Džemaludin Čaušević“, „Meša Selimović“ i „Osman Nakaš“ iz Sarajeva, za raju Mataruškog Brada, pripremili su preko 400 paketića.
Djeca Brda su se na svoj način odužila, prelijepim programom koji je izveden u školi u Hambarinama.

Direktorica ove prosvjetne ustanove, Dubravka Rađenović je zahvalna današnjim gostima iz Sarajeva. „Ovo danas je jedna posebna priča. Za djecu su stigli novogodišnji paketići i to je ono što je najvažnije, da su djeca zadovoljna i da vidimo osmjehe na njihovim licima. Oni su upriličili jednu divnu priredbicu za svoje goste. U ime Osnovne škole „Dositej Obradović“ zahvaljujem se našim gostima“, istakla je direktorica Rađenović.Program prepun domovine razgalio je srca prisutnih, tako da su aplauzi pratili nastup recitatora, pjevača i članova KUD-a Brdo.

Posebno je bio upečatljv nastup Adnana Hadžića učenika sedmog razreda koji je izveo pjesmu Oj, Prijedore pun si mi sevdaha.

Predstavnici Osnovnih škola „Fatima Gunić“, Džemaludin Čaušević“, „Meša Selimović“ i „Osman Nakaš“ iz Sarajeva, pisac Sabit Bekto i direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija, danas su posjetili i Dječiju biblioteku Humano Brdo i ostali zadivljeni načinom njenog rada. Profesorica Mirela Ljumanović je naglasila značaj biblioteke za mlade Mataruškog Brda, a prof. Selmir Ljumanović je govorio o svemu što je HO Humano Brdo uradila za biblioteku koja okuplja djecu različitih uzrasta i da pored drugovanja s knjigom pruža i neke druge mogućnosti.

Boravak na Mataruškom Brdu gosti iz Sarajeva su zaključilli posjetom Memorijalnom centru Čarakovo gdje su upoznati sa dešavanjima iz ljeta 1992. godine i zločinima počinjenim na Bošnjacima Prijedora.

Pisac Sabit Bekto je rekao da su gosti oduševljeni lijepim dočekom naglašavajući značaj povezivanja mladih Sarajeva i Prijedora. Ovaj projekat ima za cilj da bude tradicionalni, a Bekto je istakao da je u potpredsjedniku Narodne skupštine RS Mirsadu Duratoviću , Udruženju „Optimisti“ i Zijadu Čaniću imao veoma dobre organoizatore današnje posjete.

Direktor Arhiva Federacije BiH, Hajrudin Ćuprija je između ostalog rekao kako očekuje da se prijateljstvo nastavi i da bude uzvraćeno gostoprimstvo u glavnom gradu BiH.

Senudin Safić /Mojprijedor.com