Društvo, Sjećanja, Život

PRIJAVITE SE ZA VIDEO ARHIV

IMG_5523

Bili ste prisilno zatočeni u nekom od logora? Pred vama su zlostavljali nekog? Vi sami ste bili izloženi fizičkoj i psihičkoj torturi? Žrtva ste mučenja, seksualnog zlostavljanja ili silovanja? Bila vam je uskraćena medicinska pomoć? Ograničili su vam kretanje i bili ste izloženi zastrašivanju? Dobili ste otkaz na poslu zbog etničke pripadnosti? Preživjeli ste granatiranje vašeg naselja ili su vam naoružane osobe upadale u kuću, stan? Protjerani ste, opljačkani, oduzeta vam je imovina? Odrasli ste u porodici koja je opterećena ratnom traumom zbog gubitka člana porodice? Bili ste svjedok kršenja ljudskih prava vaših sugrađana drugačije etničke pripadnosti u ratu? Prijavite se da sudjelujete u projektu ”Video arhiv zločina protiv čovječnosti u Prijedoru” kako bi Vaša priča ostala za buduće generacije.

Kroz realizaciju tog projekta Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” uz pomoć digitalne tehnologije nastoji da sačuva svjedočanstva o zločinima počinjenim nad građanima Prijedora u periodu 1992-1995. Ovaj projekat treba znatno unaprijediti izgradnju kulture sjećanja u ovoj opštini kroz dokumentovanje svjedočanstava građana opštine Prijedor o ubistvima, istrebljenju, silovanjima, prisilnom zatočavanju, mučenju, deportacijama i drugim oblicima teškog kršenja ljudskih prava u toku prošlog rata.

Ovo je prilika za žrtve i svjedoke udruženog zločinačkog poduhvata u Prijedoru od 1992. do 1995. godine da njihova iskustva budu zabilježena na audio i video zapisu ali istovremeno ovo je i prilika da o stradanju civila progovore i ljudi koji nisu sami bili izloženi progonu i patnji.

Izrada ove arhive je od neprocjenjivog značaja za buduće generacije istraživača, kao i djecu preživjelih, koji će se na taj način moći informisati o historiji Prijedora. Snaga ovog projekta je u tome sto se ljudima pruža prilika da ispričaju svoju ličnu priču koja će biti dio muzejske postavke ili digitalnog memorijalnog centra i na taj način ostavljena kao svjedočanstvo o patnjama Prijedorčana u ratnom periodu devedesetih godina.

Ukoliko želite učestovati u projektu molimo Vas da ispunite obrazac koji ćete dobiti idući na link, kako bismo Vas mogli kontaktirati i ugovoriti sastanak za pripremni intervju.Vaši odgovori će biti zaštićeni od javnosti i biće korišteni jedino u svrhe ovog projekta.

https://docs.google.com/forms/d/1JP05_UzUWK1tIyMW8FsCjHH6QT_ePGzwccRTncQ_q7k/viewform

Sve dodatne informacije možete dobiti na izvorarhiv@gmail.com ili na telefon 052242590.

Press Izvora

Leave a Reply