Hronika

PRIJEDOR – održana 4.sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije

Danas je održana 4.sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije na kojoj je konstatovano da se stanje u Prijedor stabilizuje i da je rijeka Sana u blagom opadanju.

U saopštenju koje je nakon sjednice upućeno medijima navodi se da je vodostaj rijeke Sane na mjernoj letvi kod gradskog mosta u 06:00 časova iznosio je 458cm i prešao je u period stagnacije. Vodostaji uzvodno od grada Prijedora bilježe blagi pad (Ključ za 22 cm u odnosu na jučerašnji maksimum, a Sanski Most za 8 cm).

Vodostaj rijeke Miloševice je nakon značajnog pada tokom prethodnog dana ostao na tom nivou i ne ugrožava naselja Topolik i Vrbice.

Na sjednici je konstatovani da se rijeka Sana razlila u naseljima Rasavci, Tukovi, Bišćani, Raškovac, Brezičani i Cikote. U ovim zonama ima zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Svi subjekti zaštite su u toku noći zajednički u koordinaciji izvršavali zadatke po nalogu Komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije Slobodana Javora.

Konstantno je vršen obilazak ugroženih područja, čamcima se prilazilo zaplavljenim domaćinstvima u zoni Bišćana i Raškovca, vršena je dostava neophodnih artikala za dvije porodice.

Zbog opasnosti od klizišta realizovana je evakuacija jedne višečlane porodice iz LJubije i njihov smještaj ostvaren je u prihvatnu stanicu u okviru Centra za socijalni rad. Takođe, evakuisana je jedna porodica u naselju Raškovac i u toku noći uz pomoć građevinske mehanizacije postavljani su odbrambeni nasipi u naselju Raškovac koji su spriječili prelijevanje vode na desnu stranu ceste na kojoj se nalazi naselje od preko 300 domaćinstava.

Pripadnici TVSJ radili su i na poslovima ispumpavanja vode i ove aktivnosti nastaviće se i tokom današnjeg dana.

Gradski štav je donio i određene naredbe i zaduženja:

1.Zadužuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da nastave sa izvršavanjem zadataka koji su im naloženi prethodnim zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije;

2.Zadužuje se preduzeće “Vodovod” da izvrši vanredno mikrobiološko uzorkovanje vode za piće i o rezultatima istog pravovremeno obavještava stanovništvo.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Free Radio 98,3 MHz – Prijedor