Društvo

PRIJEDOR: U SUSRET BUSINESS FORUMU BH DIJASPORE

Armin Alijagic

Armin Alijagic

Armin Alijagic

 

Trecinu bh.populacije cini dijaspora rasuta sirom svijeta, no jako vezana za domovinu kojoj su u medjuvremenu postali kljucni faktor kakve-takve ekonomske stabilnosti. Zvuci nevjerovatno ali  BiH je među pet vodećih zemalja u svetu prema visini finansijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Preko dvije milijarde dolara svake godine uđe u BiH samo preko banaka. Ovaj iznos je sigurno veci jer se pretpostavlja da još najmanje toliko udje drugim, neformalnim kanalima. Prema raspoloživim podacima za posljednjih nekoliko godina, novčane pošiljke primljene od bh. dijaspore čine od 17 do 22 % BDP. Medjutim, to nije  jedina korist koju BiH može izvući od svoje dijaspore.

Potrebu za promjenama za razliku od drzave osjetili su mladi i perspektivni ljudi koji su dio svog zivota usljed ratnih desavanja morali provesti vani, no odlucili su se vratiti i,jos vaznije, ostati. Medju njima je i nas sagovornik Armin Alijagic. S prijateljima okupljenim u organizaciji ”Nasa perspektiva” pokusat ce ove godine da skrenu paznju na potencijale BiH dijaspore na primjeru  Prijedora, grada u kojem ce se 11. i 12. avgusta ove godine odrzati Prvi investicioni forum bh.dijaspore ‘BhdiaFor 2013’ .

Cilj foruma, koji se odrzava kao dio projekta ‘Poticanje investicija i ekonomske saradnje od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor radi povećanja životnog standarda svih građana regije Prijedor’,nevladine organizacije ”Nasa perspektiva”, jeste povećanja investicija u regiju Prijedor kao i povecanje poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade ili čiji su vlasnici članovi zajednice dijaspore”- kaze Alijagic.

Dijaspora bitan ulagac

Nevladina organizacija  ‘Naša perspektiva’ formirala je grupaciju ‘Business Forum of the BH diaspora’ (BhdiaFor)  radi realizacije misije koja se odnosi na promoviranje organiziranog, sistemskog pristupa i dugoročnog razvoja saradnje bh. dijaspore s matičnom državom BiH, naročito u području ekonomsko-privredne aktivnosti.  Ova je grupacija , u okviru svojih početnih procjena,krajem 2012.godine  utvrdila da na području regije Prijedor postoji opravdana potreba i optimalan kapacitet i resursi svih zainteresiranih strana koji trebaju biti obuhvaćeni u organizaciji Prvog investicionog foruma bh. dijaspore ‘BhdiaFor 2013’.
”Vise je nego sigurno je da je Prijedorska dijaspora koja broji nekoliko desetaka hiljada gradjana  dosad dokazala svoju vaznu ulogu u povećanju životnog standarda za građane u ovoj regiji. ” kaze  Alijagic, i  dodaje  da se u primjeru Prijedora ne radi samo o slanju finansijsku podrške svojim porodicama i prijateljima (novčane doznake), vec da  se pokazala i kao bitan ulagač u privredu prijedorske regije .

” Dokazi za to su kompanije ‘Austronet’, ‘Norbos’ i ‘ArifagićCommerce’, investicije koje su realizirane uz pomoć članova zajednice dijaspore” – ističe Alijagić.

Na skupu,  na kojem se očekuje oko 300 gostiju, ce se obratiti značajni privrednici iz prijedorske regije, kao i uspješni privrednici iz dijaspore, predstavnici finansijskih institucija, Ambasade Kraljevine Norveške, Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i  relevantnih ministarstava na raznim nivoima.

Primjer ostalima

Nas sagovornik istice da su  toku priprema organizacije Prvog investicionog foruma bh. dijaspore, predstavnici grupacije ‘BhdiaFor’  uspostavili saradnju i partnerstvo sa brojnim organizacijama i institucijama u dijaspori, BiH i regiji Prijedor. Medju njima su  Vanjskotrgovinska komora BiH, Svjetski savez dijaspore BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektor za iseljeništvo i drugi, koji će na različite načine, u okviru vlastitih nadležnosti i kapaciteta, podržati realizaciju ovoga događaja, ali i  Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora ‘PREDA-PD’ te Grad Prijedor.
”Forum ce sigurno doprinijeti je bolja informiranosti aktera lokalnog ekonomskog razvoja grada Prijedora i članova zajednice dijaspore. Kod ucesnika lokalnog ekonomskog razvoja, izgradit će se svijest o razvojnom potencijalu dijaspore, a sa druge strane  članovi zajednice dijaspore će biti informirani o instrumentima podrške koje im stoje na raspolaganju za ulaganje i ostvarivanje poslovne saradnje s kompanijama u prijedorskoj regiji‘ – naglašava Alijagić.

Za dvije sedmice, granica Bosne I Hercegovine u duzini od 1001 kilometar postat ce granica sa Evropskom unijom. Sada kada nam EU kuca na vrata mnogima ce postatidefinitivno jasno da se brojne stvari moraju mjenjati, htjeli mi to ili ne.

Kod privrednika porjeklom iz BiH ljubav ka rodnoj grudi je potencijal koji je u Prijedoru vise nego ocit. Hoce li prijedorcani biti spremni da se odazovu i hoce li organizatori uspjeti okupiti ljude, sto je kako kazu i njihov najveci izazov ostaje da vidimo. Entuzijazam koji pokazuju budi nadu da hoce. Ako uspije, prvi forum ovakve vrste bit ce primjer svim ostalim lokalnim zajednicama da probude svijest o potencijalu koji je na dohvat ruke, a istovremeno tako daleko.

 

Za sedmicnik “Novo vrijeme” : Sudbin Music

Leave a Reply