Hronika, Politika

Prijedorčani podijeljenih mišljenja o budućnosti nakon izbora – VIDEO

Građani Prijedora danas biraju novog gradonačelnika, a pobijedit će samo jedan od 14 kandidaa za ovu funkciju. O očekivanjima nakon izbora i da li će biti bolje pitali smo građane Prijedora koji su jutros nakon 7 sati posjetili biračko mjesto u centru grada.

Nakon što je bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović iz SNSD-a dao ostavku zbog skandala sa njegovim neprimjerenim fotografijama, u Prijedoru su raspisani vanredni izbori na koje se prijavilo 14 političkih subjekata, među kojima je osam političkih stranaka, pet nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

Dok jedni smatraju da će biti stanje bolje i optimistično o tome govore pred kamerom, oni koji smatraju da se stvari neće promijeniti te da se nema šta komentarisati nisu htjeli stati pred kameru.

Jedan od starijih Prijedorčana je kazao da ne očekuje ništa bolje, ali da se neko mora postaviti da bi se možda nešto i promijenilo.

“Sirotinja kad iz kontejnera vadi hljeb i jede, srce hoće da mi pukne od tuge”, kazao je stariji Prijedorčanin ukazivajući na socijalne probleme koje je potrebno riješiti, dok njegovi sugrađanin očekuju promjenu stanja, ali i promjenu političke partije.

“Očekujemo promjene na bolje. Mijenjali bismo stanje da ima više posla, da narod više radi, a prijevremenim izborima nisam iznenađena”, izjavila je jedna Prijedorčanka.

Još jedan stariji Prijedorčanin je kazao da ne očekuje nešto posebno od izbora te je dodao da je prethodni gradonačelnik Dalibor Pavlović bio dobar te da su fotografije “organizovane na nepošten način”.

Brojni Prijedorčani, posebno mlađa populacija, jutros je posjetila biračka mjesta, ali nisu htjeli govoriti pred kamerom. “Nema se šta reći”, “Bolje ništa ne govoriti”, “Svi su isti”, su samo neki od komentara koje su podijelili s nama po izlasku sa biračkog mjesta.

Jedan od Prijedorčana je, kako kaže, glasao za normalne ljude koji iza sebe nemaju repova te da se nada da će stanje biti mnogo bolje.

“Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme i proces je započeo po planu”, kazao je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Željko Škondrić.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Prijedor, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć 22. novembra, ima 86.329 birača uključujući 608 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registriranog da glasa putem pošte.

 

klix