Hronika, U razgovoru sa..

Prijedorčanin u Mercedes-Benzu: U Njemačkoj se, prije svega, najviše cijeni znanje

edis ceric

 

Prilikom promocije desete generacije Mercedes-Benz E klase u Lisabonu, imali smo priliku kao Mercedes-Benz eksperta upoznati i Edisa Cerića s kojim smo proveli ugodno vrijeme i iskoristili priliku za intervju.

Edis Cerić, rođen je u Prijedoru, a prije 24 godine doselio se u Njemačku gdje je završio fakultet i zaposlio se u Mercedes-Benzu. U ovom automobilskom gigantu iz Stuttgarta Edis radi na razvoju sofisticiranih sigurnosnih sistema, a među najnovijim inovacijama na kojima je radio je izum “digitalnog ključa” koji je implementiran u novoj E klasi.

Možete li nam reći koliko dugo radite u Mercedesu i na kojem odjelu?

Zaposlen sam u istraživačko-razvojnom centru za Mercedes-Benz automobile zadnjih jedanaest godina. Sve te godine sam proveo u odjeljenju “Safety and Security Electronic” u kojem se razvijaju elektronski sistemi i komponente protiv krađe automobila.

ova E klasa sadrži mnoštvo inovacija, a za jednu od njih zaslužni ste vi i vaš tim. Možete li nam reći nešto više o “Digital Car Key” inovaciji?

Elektronski sistem “Digital Car Key” rezultat je interoperatibilne saradnje različitih odjela u Daimler AG. Ovaj sistem omogučava korisnicima nove E Klase da otključaju i zaključaju automobil kao i da upale motor uz pomoć pametnog telefona. Klasični ključ za automobile više nije potreban.

Možete li nam detaljnije opisati kako funkcioniše “Digital Car Key”?

“Digital Car Key” sistem možemo podijeliti na dva podsistema “OnBoard” i “OffBoard”. U “OnBoard” sistem spadaju pametni telefon i elektronske komponente koje se nalaze u samom automobilu. U pametnom telefonu se nalazi posebna SIM kartica (NFC UICC) ili pametni telefon već posjeduje takozvani Secure Element (SE). U Secure Elementu se nalazi Digital Car Key software pod internim nazivom “Mercedes Benz smart immobilizier cardlet” (MBsic). Secure Element je povezan preko single wire protokola (SWP) sa NFC modemom u pametnom telefonu. Pametni telefon komunicira sa automobilom koristeći Near Field Communication (NFC). “OffBoard” sistemi se koriste za instalaciju Digital Car Key softwera na Secure Element na pametnom telefonu. U tu svrhu se koristi Eco System po Global Platform standardu.

Koje su prednosti digitalnog ključa nad klasičnim ključem automobila?

U današnje vrijeme svi imaju pametni telefon, imati digitalni ključ je praktično.

“Digital Car Key” trenutno radi na uređajima sa operativnim sistemom Android. Kada očekujete da će se ova tehnologija moći koristiti na iPhone uređajima?

“Digital Car Key” je u osnovi potpuno nezavisan od operativnog sistema pametnog telefona. Za ovu funkciju je potreban jedan telefon koji podržava Global Standard Platform i NFC standarde.

Na čemu ste do sada radili još u Mercedesu?

Pa možda da izdvojim “Weight Sensing System” i prepoznavanje dječijeg sjedala za precizno paljenje airbaga. Također, jako interesantni sistemi su “Keyless Go” i “Immobilizing system” nove generacije.

Završili ste Elektrotehnički fakultet u Njemačkoj. Da li se bilo teško zaposliti u Mercedesu nakon toga?

Studirao sam elektrotehniku na jednom od elitnih univerziteta u Njemačkoj, Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Tokom studiranja imao sam priliku raditi praksu u Mercedes Benz Cars Development. Iskustvo stečeno tada imalo je utjecaj na moju odluku da karijeru nastavim u autoindustriji. Tako da je zaposlenje u Mercedesu nakon diplomiranja došlo praktično samo od sebe.

Koliko dugo živite Njemačkoj, tamo ste stigli iz Prijedora? Kako je kao Bosanac raditi u toj stranoj zemlji?

U Njemačkoj zivim i radim 24 godine. Smatram da je raditi u Njemačkoj jedno posebno iskustvo s obzirom na to da je Njemačka multinacionalna i tolerantna zemlja u kojoj se, prije svega, cijeni znanje. Moje radne kolege su iz cijelog svijeta i veliko je zadovoljstvo raditi na projektima sa njima.

 

Klix.ba