Kultura

Promocija monografije o 17. Viteskoj Krajiskoj brigadi

Krajisnici u Chicagu..

Krajisnici u Chicagu..

Krajisnici u Chicagu..

ZAVRŠENA PROMOCIJA MONOGRAFIJE O 17. VITEŠKOJ KRAJIŠKOJ BRIGADI I POSJETA GENERALA FIKRETA ĆUSKIĆA SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

1. DIO: ČIKAGO, IL.: OTVORENJE „KLUBA 92“ – UDRUŽENJA KOZARČANA U ČIKAGU, PROMOCIJA MONOGRAFIJE 17. VKBB I PROSLAVA DANA ARMIJE RBiH

Piše: Sade ALIĆ

U zadnjih nešto više od tri sedmice Bosansko-Hercegovačka zajednica širom SAD-ea imala je čast da ugusti legendarnog Komadanta 17. Viteške Krajiške brigade, generala Fikreta Ćuskića te da se upozna i nabavi Monografiju o 17. Viteškoj Krajiškoj brigadi – jedinstven dokument o putu elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Posjeta i organizacija dolaska generala Ćuskića išla je preko Udruženja Kozarčana u Čikagu. Pored generala u posjetu nam je trebao doći i ugledni kozarčanin, dugogodišnji aktivista Ervin Blažević – Švabo ali ni ovaj put nije bio u mogućnosti posjetiti nas. U nekoliko nastavaka izvjestiti ćemo Vas kako je prošla posjeta generala Ćuskića u SAD, tj. gradovima: Čikagu, Grand Rapidsu, Njujorku, St. Louisu, Čatanogi i Atlanti.

DOLAZAK GENERALA I OTVARANJA KLUBA 92 UDRUŽENJA KOZARČANA U ČIKAGU

Krajisnici u Chicagu

Krajisnici u Chicagu

General Ćuskić nam je doputovao 11. aprila 2013. Već sutradan Udruženje Kozarčana u Čikagu pripremalo je i bilo spremno za otvaranje „Kluba ‘92“, kluba kojeg iznajmljuje Udruženje Kozarčana u Čikagu a koji stoji na usluzi čitavoj BiH zajednici u Čikagu pa i šire. O „Klubu ‘92“ smo već pisali, izvještavili slikom, videom i riječju ali sam zvanični otvor i početak rada ostavili smo za našeg generala. „Klub ‘92“ je moderno opremljen za preko 100 osoba, sa kino-projektorom, ogromnim HD TV-ijem i skoro svim kanalima kako iz BiH tako i širom svijeta, posebno sportskim, svakim danom sve opremljenijom kancelarijom, kuhinjom, itd.

sade-7

Zbog ograničenog broja mjesta na otvaranje Kluba pozvani su sve organizacije i džemati koji djeluju u Čikagu i članovi Udruženja Kozarčana. Posebno su pozvani borci/gazije Armije RBiH, naravno iz svih krajeva BiH. Tako smo u ovom danu isplanirali da se održe tri manifestacije koje su spojene u jednu, tj.: Otvaranje „Kluba ‘92“, promocija Monografije 17. Viteške Krajiške Brigade i proslava Dana Armije RBiH (15. April). Za 21. April ostavili smo promociju za sviju u džamiji u Northbrooku da to organizuje BACA i njihova ženska grupa.

Pozivu Udruženja Kozarčana skoro su se svi odazvali, oni koji nisu došli imali su i razloge jer su direktno učestovali na BH Film Festivalu koji se održavao tih dana u Čikagu. Okupljanje je počelo oko 18 sati i već u 18:45 krenulo se sa programom. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruženja Kozarčana u Čikagu Sade Alić i poželio dobrodošlicu. Ukratko je upoznao sve prisutne o samim Kozarčanima i njihovim specifičnostima kroz historiju Kozarca i kozarčana te posebno istakao da se kozarčani nikada nisu niti će stavljati se na bilo koju stranu kada je BiH zajednica u pitanju, stoga je Udruženje sa svojim članovima i odlučilo da se klub zove „Klub ‘92“ da bi nas uvijek podsjećalo na tu kobnu i zlogalsnu 1992 godinu, te da kozarčani pamte ako im je bilo ko ikada pomogao i trude se da tu pomoć uzvrate i stoga „Klub ‘92“ stavljaju na raspolaganju čitavoj zajednici dok god za to ima potrebe s nadom da će BiH zajednica u Čikagu imati svoj veliki kulturno-edukativno-zabavni Centar.

sade-10

Spomenut ćemo da je u blizini „Kluba ‘92“ i Klub Prijedorčana koji imaju manju prostoriju i da mnogi misle da sada kozarčani i prijedorčani imaju „nekakve probleme“. Prema riječima predsjednika Udruženja Kozarčana, problema nikada nije bilo niti će ikada biti a ilustrovao je to pitanjem (u sali su nastali podsmjesi) : „Da li sestra može mrziti brata ili brat mrziti sestru“. „Ne nikada, brat i sestra su rođeni od jedne majke ali u punoljetsvu svako ide na svoju stranu a veze zauvijek ostaju neraskidive, tako je to isto između prijedorčana i kozarčana i ponosimo se što sa jedne opštine imamo dva kluba u Čikagu i ne smetamo jedni drugima nego samo sebi dajemo zadatke da što više radimo za dobrobit svih nas, a to ćemo u skorijoj budućnosti i pokazati“.

Potom se pristupilo otvaranju „Kluba ‘92“.

Cuskic

Traku su držali gazija i RVI Nihad Krndžija i samohrana majka čiji je suprug ubijen tokom agresije na Kozarac, Sabaheta Kahrimanović. Justučić sa makazama su držale kćerke Bosanskih gazija: Zana Mešinović i Kanita Alić. General Ćuskić ulazi, presjeca traku a potom gazija 17. Viteške Krajiške Brigade u ratnom odijelu i sa obilježjima 17. VKBB – Safet Ramić predaje raport svome komadantu generalu Fikretu Ćuskiću da je sve spremno za otvaranje, promociju i proslavu dana Armije RBiH. Zaista jedan veličanstven prizor kojima je mnogima natjerao suze na oči.

Predsjednik Udruženja Kozarčana najvljuje da je „Klub ‘92“ i zvanično otvoren te su svi zauzeli svoja mjesta a potom se krenulo sa inotiranjem himni Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Riječ preuzima general Ćuskić, zahvaljuje se svima te ističe da mu je posebna čast otvoriti „Klub ‘92“ i biti danas sa nama.

sade-20

Nastavlja se dalje sa programom. Prikazan je film o 17. VKBB a zatim se krenulo sa promocijom Monograije 17. VKBB dok su u pozadini išli slajdovi sa slikama gazija/boraca ali i gazijka koji su bili pripadnici 17. VKBB. Gazijka Munira Fazlić predstavlja generala Ćuskića, njegovu bogatu biografiju, ratni put kao komadanta i osnivača 17. VKBB, Zamjenika Komdanta 7. Korpusa Armije RBiH, dobitnika Zlatnog Ljiljana, te Komadanta 5. Korpusa Armije RBiH odakle je i penzionisan.

General Ćuskić je govorio o Monografiji, njenom značaju, o borcima, šehidima i poginulim borcima, njihovim familijama ali i o progananicima koji su se našli na području Travnika i Zenice. Travnik ostaje poseban za nas odakle je dejstovala 17. VKBB i kasarna koja se brinula i o svojim borcima, ranjenicima, šehidskim familijama ali i u dobroj mjeri i progananicima. Imala je čak i svoju farmu za proizvodnju hrane. Predstavnici Udruženja i džemata koji djeluju na području Čikaga ostali su zadivljeni izlaganjem generala a posebno činjenicom da je u brigadi bilo pripadnika iz 66 opština BiH.

sade-19

Zatim je general zamolio sve za diskusiju i pitanja, posebno boraca kojih je tu noć bilo nemali broj iz svih krajeva BiH. Bilo je to zanimljivih pitanja, još zanimljivijih odgovora. Jednom riječju jedno pravo druženje sa komadantom i generalom i proslava Dana Armije RBiH.

Ostaće mi urezane riječi jednog gazije tu noć a te riječi sam čuo još nekoliko puta na drugim promocijama: „Kamo sreće da je gen. Ćuskić bio i moj KOMADANT, svaka vam čast Krajišnici!“

Program se završio ali se tu noć ostalo do kasnih jutarnjih sati, uz druženje i razgovore mnogih a posebno gazija.

Već sutradan smo putovali za Grand Rapids- Mičigen, u susjednu državu na promociju i proslavu Dana Armije RBiH.

Nastavlja se…

Leave a Reply