Društvo, Politika

Protesti rezultirali ispunjenjem zahtjeva

Tridesetak korisnika tuđe njege i pomoći je, mirnom šetnjom kroz Prijedor, protestovalo zbog, kako su naveli, neisplaćenih naknada za oktobar i novembar iz budžeta grada, ali im je u toku dana isplaćeno sve što su tražili.

Potrebe1

Vesna Berić, majka blizanki sa posebnim potrebama, napomenula je da polovinu naknada isplaćuje republički budžet, a polovinu gradski, te da je Republika Srpska svoje obaveze ispoštovala, ali da grad nije.

“Mi smo ćutali i trpjeli, ali kap koja je prelila čašu bio je intervju gradonačelnika u lokalnom sedmičniku `Kozarski vjesnik`, gdje je izjavio da grad nikome ne duguje ni marku. Mi se pitamo da li smo mi `niko`. Mi ne tražimo milostinju, nego ono što nam po zakonu pripada”, rekla je Berićeva novinarima u Prijedoru.

Ona navodi da tuđa njega i pomoć za prvu kategoriju iznosi 163 KM, a za drugu 80 KM i da se taj novac koristi, uglavnom, za lijekove.

Potrebe2

“Nakon 35 godina staža, ja imam penziju od 262 KM, a moja djeca mjesečno troše lijekove u vrijednosti 150 KM, koje sami plaćamo. Jedna kćerka je druga kategorija, a jedna prva. Ona je do prije četiri godina hodala i trčala, a sada je u kolicima. Ne znamo zašto baš da se na našim leđima slama loše punjenje budžeta”, dodala je Berićeva.

Nasuprot korisnicima, direktor Centra za socijalni rad Prijedor Rade Javorić tvrdi da su sa današnjim danom izmirene sve zaostale obaveze za korisnike tuđe njege i pomoći.

Potrebe3

Na pitanje kako je moguće da korisnici tuđe njege i pomoći organizuju ulične proteste i da ne znaju da im je novac isplaćen, Javorić je rekao da ne zna i da je on iz gradske uprave danas dobio potvrdu da je uplata prošla.

“Sa današnjim danom sve je isplaćeno, i razlika za septembar, kada su naknade bile umanjene, i puni iznosi za oktobar i novembar”, rekao je Javorić Srni.

Prema njegovim riječima, isplata ove naknade kasnila je zbog slabog punjenja gradskog budžeta, ali je sa današnjim danom sve nadoknađeno.

Potrebe4

“Grad Prijedor može biti primjer većini lokalnih zajednica u Srpskoj kada je riječ o socijalnim davanjima. Ima lokalnih zajednica gdje ta davanja kasne po pet ili šest godina”, dodao je Javorić.

Predstavnike korisnika tuđe njege i pomoći danas je primio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić. Iz gradske uprave danas nije bilo odgovora na pitanja u vezi sa njihovim protestima.

Tekst: Srna
Foto: E. Ramulic

Leave a Reply