Društvo, Zanimljivosti, Život

Protestna šetnja i javni skup na glavnom trgu povodom 10 decembra Međunarodnog Dana ljudskih prava

101215

Povodom 10 decembra, Međunarodnog Dana ljudskih prava u Prijedoru je danas u organizaciji Centra za mlade „Kvart„ i Udruženja Prijedorčanki „Izvor„ organizovana mirna protestna šetnja glavnom gradskom ulicom i javni skup na gradskom trgu.

Fokus javnog skupa bila je podrška incijativi roditelja ubijene prijedorske djece da se u centru grada podigne spomen obilježje za 102 ubijene djece u periodu od 92 do 95 godine.

101215a

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece i Odbora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci grada Prijedora, pojasnio je da Skupština grada nije prihvatila da se na dnevnom redu razmatra ovaj zahtijev.

– To je trebalo odobriti, djeca su ipak djeca , nisu kriva , nisu znala ni šta je puška, ni politika, ni rat ali su ubijena na pragu svoje mladosti . Ako se nešto sprečava takvoj djeci , takvoj generaciji onda nemamo šta pričati za ostale civilne žrtve rata – rekao je Bačić i dodao da će Odbor koji predstavlja iskoristiti sva pravna sredstva i da neće odustati od inicijative.

On je pozvao građane Prijedora i ljude dobre volje da stanu u odbranu prava roditelja ubijene djece na sjećanje i javno obilježavanje njihovog stradanja.

Avaz

Leave a Reply