Kultura, Uncategorized

Prva nagrada Fondaciji “Zajednički put” na filmskom festivalu u Trentu, Italiji

Adnan Ramic

Adnan Ramic

Film “Fondacije Zajednički Put” pod nazivom “Natura senza confine” (Priroda bez granica) režija filma Boris Predić, scenarij Adnan Ramić, izabran je za najbolj film od strane međunarodnog žirija, u kategoriji životna sredina bez granica, u sklopu programa 61. Trento Film Festivala, najprestižnijeg filmskog festivala na temu planine u Evropi. Festival omladinskog kratkog filma “Cinema Giovani 2013” (“Omladinski bioskop”) održan je 28. – 30. maja 2013. godine u Trentu, Italija.
Tema ovogodišnjeg filmskog festivala bila je priroda i planina. Cilj održavanja festivala je vrednovanje, prezentacija i promocija planinske kulture s različitih aspekata, alpinizma u smislu razvijanja avanturističkog duha, očuvanja životne sredine i održivog razvoja, kao i promocija prirodnih ljepota regije Trentino i planinskih sportova.
Film “Fondacije Zajednički Put” pod nazivom “Natura senza confine” (Priroda bez granica) snimljen je u prvoj polovini 2013. godine kroz volonterski angažman omladinskih aktivista na teritoriji grada Prijedora. Film se bavi temom očuvanja životne sredine i promoviše prirodne ljepote Nacionalnog parka “Kozara”. Nagradu za najbolji film u kategoriji životna sredina bez granica primio je Adnan Ramić, projektni koordinator Fondacije “Zajednički put” iz Prijedora.
Organizator festivala je Italijanska unija za promociju sporta koja djeluje na području regije Trentino uz generalno pokroviteljstvo multinacionalne kompanije EVERT iz Italije i sponzorstvo velikog broja drugih institucionlnih, privrednih, kulturnih i sportskih organizacija.

Napomena Fondacije „Zajednički put“ osnovala je osnivačica i predsjednica Semira Hoffmann. Fondacija „Zajednički put“ osnovana je radi unaprijeđenja društvenog i socijalnog položaja djece i mladih a posebno onih s posebnim fizičkim, ekonomskim i drugim potrebama. Fondacija „Zajednički put“ radi na izgradnji i podsticanju dinamičnog i tolerantnog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve.

 

Press Fondacije

Leave a Reply