Društvo, Zanimljivosti

Radovi na Pećanima čekaju ishod iz sudnice

smart

Izgradnju stambeno-poslovne zgrade na Pećanima u Prijedoru prije nepune dvije godine prekinuli su investitori Rudnik željezne rude “Ljubija” i preduzeće “Niskogradnja Marjanović” jer im Republička uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) nije registrovala ugovor o osnivanju prava građenja.
Iz RŽR “Ljubija” saznajemo da su pokrenuli upravni spor zbog odluke RUGIP kojom je poništila rješenje o brisanju državne svojine nad zemljištem na Pećanima, a koje im je prethodno izdala područna jedinica u Prijedoru.

Okružni sud

Sagovornici Srpskainfo iz RŽR “Ljubija” kažu da će investitori nastaviti gradnju tek kada Okružni sud stavi tačku na ovaj slučaj, a RUGIP izda ugovor o osnivanju prava građenja. Ubijeđeni su da su čisti pred zakonom i da papiri dokazuju da je zemlja na kojoj se gradi zgrada uvijek bila vlasništvo RŽR “Ljubija”.

– Problem je nesklad s aspekta zakonske regulative, odnosno zakona o stvarnim pravima i statusne promjene preduzeća koja ima pravni slijed od 1989. do danas. Preduzeće je mijenjalo status iz radne organizacije u državno preduzeće, ali imamo kompletnu dokumentaciju da smo mi vlasnici i 1989. i 2021. godine – tvrde naši sagovornici.

Gradnja zgrade počela je prije nepunih pet godina. Izgrađene su dvije od četiri lamele i došlo je na red sklapanje ugovora s kupcima stanova. Tada RŽR od RUGIP traži ugovor o osnivanju prava građenja, koji je bitan za hipotekarno zaduženje kupaca tokom kupovine stanova.

– Geodetska uprava odbija da registruje ugovor o osnivanju pravu građenja, ne sporeći da smo mi vlasnici zemljišta. Sada se vodi sudski spor, jer nam osporavaju aktivnu legitimaciju. RUGIP nama poništava to rješenje o brisanju državne svojine, a razlog je trivijalan. Kažu da se nije obratio vlasnik, a zapravo na naš zahtjev je brisano državno vlasništvo – kažu iz RŽR “Ljubija”.

Zajedničko ulaganje

Navode da je je još 2001. godine pokrenuta priča o izgradnji zgrade na zemljištu na Pećanima, potpisan je bio i predugovor s građevinskim preduzećem iz Banjaluke, ali sve je prekinuto zbog ekonomske krize. Priču ponovo pokreće Stanko Vujković, koji je direktor RŽR “Ljubija” od 2015.

– Budući da RŽR ne može sam da ulazi u tako veliki projekat, sklopljen je ugovor s preduzećem „Niskogradnja Marjanović“ o zajedničkom ulaganju. Obaveza RŽR je da uloži zemlju čija je vrijednost oko dva miliona KM, i da isto toliko uloži u novcu. Sve ostalo ulaže “Niskogradnja Marjanović” – tvrde sagovornici Srpskainfo.

Srpskainfo