Društvo, Kultura

Raspjevani duet iz Ljubije zajedno ima 158 godina

Šerif Kahrimanović (77) i Vilko Hudik (81), mještani Hasanovaca, zaseoka Donje Ljubije

Šerif Kahrimanović (77)  i Vilko Hudik (81), mještani  Hasanovaca, zaseoka Donje Ljubije

Šerif Kahrimanović (77) i Vilko Hudik (81), mještani Hasanovaca, zaseoka Donje Ljubije

Šerif Kahrimanović (77) i Vilko Hudik (81), mještani Hasanovaca, zaseoka Donje Ljubije

Šerif Kahrimanović (77) i Vilko Hudik (81), raspjevani duet gitarista iz Hasanovaca, zaseoka Donje LJubije kod Prijedora, zasigurno je najstariji par muzičara u BiH. Uz pravi mikrofon i pojačalo starine koje zajedno imaju 158 godina „vježbaju“ najmanje tri do četiri sata dnevno. Na repertoaoru im je oko 500 pjesama, a većinu, mada Šerif priznaje da mu ponekad zatreba i teka u kojoj su zapisani njegovi najdraži hitovi, znaju napamet.

Kažu da su odrasli zajedno, zajedno blago čuvali i zajedno  počeli svirati davnih 50. tih  godina. Obojicu ih je u tajne muzike uveo kapelnik Bera Antunović. Od tada, s kraćim pauzama, nisu odustali ni od gitare, ni od pjesme, ali ni od lijepog druženja.znaju napamet.

-U svesci imam napisan obično prvi red pjesme, da se malo podsjetim. I onda sve ide glatko. A pjevam sve mada mi je sevdah najdraži. Zbog moje pokojne supruge koja je bila iz Bokokotorske svojevremeno sam naučio i neke crnogorske pjesme. Ranije sam svirao bez mikrofona i pojačala, jer tog tad i nije bilo, a sad sam se malo modernizovao. I to sam dobio na poklon.- kaže Šerif kojem i prijatelj Vilko odaje priznanje za pjevanje i sviranje.

– Bolje on to radi od mene, jer sam ja imao jednu dužu pauzu. Sad intenzivno sviramo godinu i po dana. Napisao mi je i deset pjesama i sad ih moram naučiti kao kakav prvačić. Nekad davno smo svirali i po igrankama, feštama, svadbama, a i sad bi, nakon što se još malo uvježbamo mogli to isto, mada bi nam trebao jedan harmonikaš-kaže Vilko koji bi volio vidjeti nekog muzičara koji može izdržati njihov dnevni muzički tempo.

A kad nema Vilke Šerif nerijetko i sam zapjeva i zasvira. Jer ga muzika uz baštu, u kojoj ima svašta a najviše cvijeća koje sam gaji, i drže u životu.

Avaz
Foto: Giga

 

Leave a Reply