Kultura

Rezak Hukanović: Krajiški šeret i boem

Uz gostovanje Rezaka Hukanovića u Švedskoj i Danskoj
Krajiški šeret i boem

RezakHukanovicAko je netko rođen u Sanici, bila ona Donja ili Gornja, nikad ne može oboliti! – jer, Sanica je čudna ljekovita rijeka, liječi ono što hećimi nikada nisu mogli, narodski: puno zdrava rijeka…

To se doslovno odnosi i na Rezaka Hukanovića (1949.), za kojeg sam u prvoj rečenici, u posebnoj reportaži napisao:

„Neobičan je Rezak Hukanović (64): pjesnik, pisac, recitator, glumac, novinar, padobranac, pustolov…“. Tome dodajem i šeret i boem, iliti bohem!

Sanica i Tomina, gdje sam rođen, te gdje se Sanica u Sanu uliva, nisu daleko, jedva par kilometara.Vjerovatno nas je to i spajalo od rane mladosti, svako je koračao nekakvim svojim putem, ali uvijek smo obojica bili blizu kulture, novinarstva, javnog rada na neki način.

Još 1971. godine ovaj neobični Saničanin s prijedosrskim djetinjstvom i mladošću, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda recitovavši 45 sati na tašce, bez prekida, i napamet… ne može to svako!

Dokumentarni roman rezaka Hukanovića ”Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača” objavljen je 1993., odmah nakon njegova oslobađana iz logora Omarska i Manjača, kuriozitet prvo na norveškom (prevod Svein Mønnesland), pa onda na bosanskom.

Slijedila su izdanja na engleskom, dovoljno je kazati da je predgovor napisao čuveni nobelovac Elie Wiesel:

”Dante nije bio u pravu. Pakao se ne sastoji od devet vrata, nego od deset. Rezak Hukanović vas vodi do zadnjih, desetih vrata, najstravičnijih i užasno srceparajućih. I znamo gdje ćemo ih naći.”

– Elie Wiesel, Novbelova nagrada za mir 1986, Predgovor na engleskom jeziku R. Hukanovića ”Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača”, Washington 1994.

Roman je ponovo, kao drugo dopunjeno i sadržajno bogatije izdanje objavljen 2013. godine i postao je bestseler u BiH, bio je prethodnica razotkrivanja istina o Prijedoru i tamošnjim logorima.

Za Omarsku, Hukanović kaže da je u njoj ubijeno ne 700, kako se dosada pisalo, već preko 1.000 osoba! Tomašica, sa više stotina mrtvih, svjedoči o gnusnim zločinima koji su se dešavali u Prijedoru i okolnim mjestima!

10VrataPaklaČuveni novinar Ed Vulliamy, koji je 1992. prvi ušao u logor Omarska, kaže da su “Muslimani bili Židovi Balkana”, što na određen način potvrđuje i dokumentarni roman Rezaka Hukanovića ” ”Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača”.

Rezak Hukanović je i pjesnik, još u mladosti je objavio šest zbirki poezije, bio nagrađiavan kao najbolji mladi jugoslovesnki pisac, pisao je pjesme za mnoge poznate pjevače, glumio, skakao kao padobranac, te novinar i urednik, vlasnik NTV ”101” u Sanskom Mostu i Prijedoru.

Iskoristite priliku da sretenete Rezaka Hukanovića prilikom njegovog gostovanja u Švedskoj i Danskoj od 13. – 15. decembra 2013, nećete se pokajati, naprotiv, srešćete čovjeka s kojim se ugodno i lijepo družiti, čak i kad govori o teškim, ratnim temama, ali sve to ne treba da se zaboravi…!

Tim više što je ova knjiga ponovo, 20 godina nakon prvog objavljivanja, postala pravi bestseler!!!

Roman je preveden na više jezika i po njemu će se snimati film. Na književnim večerima pisac će govoriti i sadržaju romana i kako je nastao. Biće to prilika, ne samo za Prijedorčane, da sretnu neobičnog i veoma produktivnog pisca i novinara Rezaka Hukanovića!

Dobrodošli!

Hukanovićeva pjesma najbolje govori kako doživljava poslednji rat:

”Pjesma bez naslova”

Ja sam imao sina i moj komšija Rajko je imao sina,
Ja sam imao kuću i moj komšija Rajko je imao kuću,
Ja sam svome sinu kupio kompjuter,
Moj komšija Rajko je svome sinu kupio pušku,
A onda je došao rat.
Tada je moj komšija Rajko imao dvije kuće,
Njegov sin i pušku i kompjuter,
A moj sin je zajedno sa mnom odveden u Omarsku,
A Rajkov sin?
Rajkov sin je poginuo pucajući na Gradačac,
U kojemu i danas živi moj narod.
Rezak Hukanović

Rezak Hukanović gostuje u Švedskoj i Danskoj 13.-15. decembar 2013.

Promocija drugog proširenog izdanja dokumentarnog romana ”Deseta vrata pakla-Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača“, knjiga koju porede sa klasikom „Zar je to čovjek“ Prima Levija.

SweDan2013

Doslo je do promjene adrese u Värnamu..

Promocija knjige ce se odrzati u Udruzenju zena u Värnamu, “Zena 99” na adresi Kolonigatan 5.

Fikret Tufek

Leave a Reply