Društvo

RJEŠAVATI PITANjA ZAPOŠLJAVANjA I STAMBENOG ZBRINjAVANjA

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević

Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević

Međunarodni dan Roma koristimo kao priliku da upozorimo i opomenemo sve institucije u BiH da moraju rješavati probleme Roma, a da su prioriteti zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, rekao je predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević.

On je ocijenio da je saradnja sa gradskim vlastima u Prijedoru odlična, ističući da u oblasti obrazovanja lokalna vlast godinama pomaže sve osnovce, srednjoškolce i studente Rome.
“Za projekat stambenog zbrinjavanja, za koji je u Prijedoru u ovoj godini Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrilo 90.000 KM, prijavilo se 10 kandidata. Procjenjujemo da će od tog novca 30.000 KM biti utrošeno za izgradnju nove stambene jedinice, a ostatak na rekonstrukciju postojećih”, dodao je Salešević.
Rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor Zdravko Suvajac rekao je da je veliki napredak u dekadi Roma činjenica da ne vrijedi više percepcija da su Romi neobrazovani, neuki i nepismeni.
“Imamo Rome književnike, zdravstvene radnike, zaposlene u javnim preduzećima, dobre majstore i dobre zanatlije. To je znatan pomak, ali ne smijemo biti prezadovoljni”, rekao je Suvajac novinarima u Prijedoru u povodu 8. aprila, Međunarodnog dana Roma.
On je dodao da godinama unazad Zavod od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobija po 220.000 KM za zapošljavanje Roma u Republici Srpskoj, od čega oko 100.000 biva realizovano u prijedorskoj regiji.
“I ove godine očekujemo približno jednak iznos za 14 aplikacija koje smo dobili putem javnog konkursa. Među njima je 11 samozapošljavanja i tri zapošljavanja kod poslodavca”, rekao je Suvajac.
Prijedorskim Romima u obilježavanju današnjeg dana u takozvanoj “romskoj kući” pridružili su se predstavnici lokalne vlasti, policije i javnih ustanova.
Iz gradskog budžeta finansirano je i uvođenje ulične rasvjete i odveđenje površinskih voda u Brđanima, drugom romskom naselju u Prijedoru.

 

Srna

 

Leave a Reply