Sport

Sanna Siječić želi biti policajka i braniti kao Asmir Begović

Sanna

Sanna Siječić vanserijski fudbalski talent iz Švedske

Nema BiH samo sjajne nogometaše, već i nogometašice. Recimo, u Švedskoj kao najveći golmanski potencijal kotira Sanna Siječić. Ima samo 16 godina, a već je etiketiraju „golmanskim čudom od djevojčice”.

– Idem u 1. razred srednje gimnazije u Geteborgu. Želim biti policajka. Taj poziv me privlači. Ovdje sam rođena. Moji roditelji u Švedsku su došli 1992. godine. Inače, mama je iz Bosanskog Novog, a tata iz Čarakova kod Prijedora. Fudbal sam počela trenirati u jednom od najvećih klubova u Geteborgu, koji se zove BK Hacken – predstavlja se Sanna Siječić.

Sanna3

U Švedskoj pohađa elitnu školu Aspero. Nije počela kao golman, kao svestrana sportašica, igrala je na više pozicija.

– Igrala sam lijevo i desno krilo, pa na obje bočne pozicije, a jedno vrijeme i kao centarfor. Najbolje se snalazim kao golman. Igram u ženskom A timu koji igra u trećoj ligi.

Nosi nadimak Plexi i objašnjava njegovo „porijeklo”.

– To znači kao da ništa ne prolazi kroz. Tako nekako. U mom timu nema naših igračica. Treniram tri puta sedmično, te imam plus specijalni trening za golmane. Moji sportski uzori su Asmir Begović i Hope Solo, koja igra u američkoj reprezentaciji. Voljela bih nekada upoznati Zlatana Ibrahimovića i Didier Drgobu, jer sam navijač Chlsea i madridskog Reala- otkriva Sanna.

Sanna2

Proteklo ljeto je debitirala za BiH

– Bila sam na okupljanju sa ženskom U -17 reprezentacijom. U Orašju smo igrali protiv Hrvatske. Igrale smo kvalifikacije i u Rusiji. Bio je to za mene veliki događaj, jer sam sa 15 godina igrala kvalifikacije. To je velika čast. U reprezentaciju me preporučila prijateljica Amna Lihović. U Bosanskom Novom trenirao me Davor Pekija, koji je trener u reprezentaciji. Nadam se novim pozivima- priželjkuje supertalentirana golmanica Sanna Siječić.

Leave a Reply