Društvo, Sjećanja

Saopštenje Kozarčana iz Chicaga

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST UDRUŽENJA KOZARČANA U ČIKAGU I SAVEZA KOZARČANA S.A. POVODOM HAPŠENJA DVOJICE BOŠNJAKA U KOZARCU
24. MAJ 2013., ČIKAGO, SAD
Kozarac24052013

Povodom neosnovanog hapšenja dva Kozarčana, Udruženje Kozarčana iz Čikaga i Savez Kozarčana Sjeverne Amerike koji okuplja sve Kozarčane koji se nalaze širom SAD i Kanade, osuđuje ovakav čin pravne manipulacije nad građanima-povratnicima Bosne i Hercegovine.

Ovo je pokušaj izjednačavanja odgovornosti žrtve i agresora. Mislimo da organi Republika Srpske pokušavaju prenijeti teret zločina na onu stranu koju su mučki protjerali i pobili. Na današnji dan prije 21 godinu počeo je pogrom oko 30,000 ne-srba sa podrućja Kozarca. Umjesto da traže ratne zločine na svojoj strani i prihvate odgovornost za dešavanja iz 1992, vlasti eniteta pokušavaju izjednačiti protjerane i one koji su ih protjerali.

Smatramo da je ova akcija s obzirom na vrijeme dešavanja tempirana da pošalje jasnu poruku ne-srbima povratnicima da je Republika Srpska mjesto jedino za srbe i to exkluzivno. Ne-srbima nije mjesto na teritoriji ovog etniteta je poruka koju nam šaljete.

Apeliramo na istražne organe vlasti i odgovorne institucije, da još danas oslobode ova dva Bošnjaka i omoguće im odbranu sa slobode koja će, uvjereni smo u to, dovesti do njihovog totalnog oslobađanja. Čitavom Svijetu je već odavno poznato ko je zločinac, a ko žrtva na prostoru Republike Srpske.

Vrijeme je da Republika Srpska prestane vršiti manipulaciju sa nesrbima, kao i sa širenjem nacionalističkih ideologija i separatističkih težnji odvajanja srba od ne-srba do osporavanja prava nesrbima da žive u svojim domovima.

Osuđujemo praksu hapšenja povratnika koji su preživjeli protjerivanje u 1992. Građani Kozarca se danas pitaju “Ko je sljedeći u redu za hapšenje”?

Udruženje Kozarčana u Čikagu,
Savez Kozarčana Sjeverne Amerike.

Leave a Reply