Hronika, Sjećanja

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST UDRUZENJA LOGORAŠA

Naslovnica magazina Time iz 1992.godine

Udruženje logoraša “Kozarac” – Kozarac
Udruženje logoraša “Prijedor92”-Prijedor

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

“Nema dozvole za komemoraciju u logoru Trnopolje”

Datum: 25.05.2013.god

Obilježavanje dvadeset i prve godišnjice otvaranja koncentracionog logora “Trnopolje” u organizaciji Udruženja logoraša “Kozarac” i suorganizaciji Udruženja logoraša “Prijedor92” , zakazana za nedjelju 26.maja 2013.godine u 10:oo se otkazuje.

Udruženja logoraša “Kozarac” je 21.05.2013.god (utorak) posjetilo policijsku stanicu u Prijedoru kako bi, kao i svih ranijih godina, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske blagovremeno najavilo javni skup odnosno komemoraciju u prostoru bivšeg logora Trnopolje.
Uprava policije nije htjela zaprimiti zahtjev za prijavu javnog skupa bez dozvole, odnosno saglasnosti vlasnika Društvenog doma Trnopolje i prostra ispred njega.Vlasnik prostora je Grad Prijedor i službenici MUP-a RS-a su nas uputili na gradske vlasti u Prijedoru. Istoga dana je kabinetu gradonačelnika Prijedora proslijeđen zahtjev za izdavanje neophodne saglasnosti.
S obzirom da odgovor na zahtjev nije stigao do kraja radnog vremena u četvrtak(23.05.2013.godine) predsjednik Udruženja logoraša Kozarac je pokušao u petak ujutro (24.05.2013.god) da dođe do nadležnih u gradskoj upravi,međutim rečeno mu je da će pismeni odgovor dobiti do kraja radnog vremena odnosno 15:30 časova.
Istog dana u 15:45 udruženje logoraša Kozarac je telefonski obaviješteno da Odluku po njihovom zahtjevu mogu podići kod portira na ulazu u zgradu gradske uprave.U odluci je navedeno da gradska uprava grada Prijedora, iako je vlasnik pomenute lokacije, nije nadležna za izdavanje lokacijske saglasnosti i dozvole za održavanje skupa.
Svi pokušaji nakon toga da se dođe do nadležnih u gradskoj upravi i MUP-u RS-a bili su uzaludni.
Smatramo ovo kršenjem prava na sjećanje civilnih žrtava iz Prijedora i o svemu će mo obavijestiti domaću javnost ali i organizacije i instutucije koje su nadležne za praćenje poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.
Svaka opstrukcija posjećivanja ovog i sličnih mjesta u nama pojačava podstrek da se izborima da ona konačno pripadnu žrtvama i postanu mjesta trajnog sjećanja i opomene a ne mjesta falsificiranja istorije, opstrukcije i diskriminacije prema bivšim logorašima.

Leave a Reply