Budimo Humani, Društvo, Kultura, Šehidsko, Život

Šehidska munara u Hambarinama 

Poštovane komšije i prijatelji džemata Hambarine.

Želimo vas obavijestiti, da je pokrenut projekt izgradnje Šehidske munare u našem dzematu. 

Incijativu izgradnje posebnog spomen obilježja našim šehidima, ali isto tako i još jednim detaljem koji će krasiti naš džemat, pokrenuo je Fikić Mirsad. On će biti i voditelj projekta. Bilo je to povod da Mirsad  Fikić bude naš sagovornik kako bi saznali više detalja o planiranim aktivnostima.

Kako si i zašto došao na ideju ovog projekta?

 Mirsad Fikić:

-Ja sam zbog prirode mog poslovanja vrlo često u Bosni i Hercegovini,moj ulaz i izlaz iz Bosne je kroz Prijedor tj Hambarine.

Živim u Njemačkoj već 30 godina, od 2005 sam poslovno vezan za BiH,tako da imam priliku doći često i posjetiti rodni kraj.

Imam jedan ritual koji se sve ove godine po mom dolasku ponavlja,prvo posjetim moju majku i poljubim ruke koje me odhraniše,potom posjetim Babin mezar a zatim i šehidsko mezarje.

Poseban je osjećaj posjetiti mezarje naših šehida koji su stradali samo jer su se drugačije zvali. Sve su to bile moje drage komšije koje su krasile naše Hambarine. Bili su to vrijedni ljudi koji su se bavili čestitim radom ,poljoprivredom, muzikom, sportom…

 Došao sam na ovu ideju da napravimo nešto što će nas vječno podsjećati na njih i da ostane u amanet novim generacijama.

Da li je već nešto urađeno kada je riječ o ovom projekta?

 Mirsad Fikić

-Tokom zadnje posjete Hambarinama, posjetio sam naš džematski odbor i iznio moju ideju koja je srdačno prihvaćena.

Našli smo izvođača radova D.o.o. Anber Samira Muminovića koji je izgradio i prvu munaru. Cjena izgradnje je 1.300 KM po dužnom metru.Od Samira samo dobili jako povoljnu ponudu koju sam prihvatio.

Sačinili smo i ovjerili ugovor između našeg džematskog odbora koji je odobrio gradnju, D.o.o. Anber koji gradi i mene kao inicijatora i investitora u ime prijatelja. (Važno je naglasiti da džematski odbor nema nikakvog financijskog udjela u ovom projektu).

Krajnji cilj izgradnje je 27.07.2022. na godišnjicu otvorenja naše džamije.

 Svaki donator koji bude dao podršku će dobiti ovjerenu zahvalnicu.

Onaj koji bude donirao jedan dužni metar tj 1.300 KM ili više, bit će ugravirano njegovo ime na ploči, kao vakif, koja će se nalaziti na zidu munare. 

Mirsad Fikić i Samir Muminović, D.o.o. Anber

– Šta poručiti našoj dijaspori?

Mirsad Fikić

-Imao bih mnogo toga reći,ali u kratkim crtama, želim poručiti.

Drage komšije i prijatelji, znani i neznani, ne dozvolite da se naše mjesto gasi,učinimo nešto da pomognemo da nove generacije rade i grade u svom gradu,učinimo djela koje će naša rodna mjesta učiniti ljepšim i boljim za nove generacije koje dolaze, a ne da odlaze.

U svakom slučaju želim da se zahvalim u samom startu na srdačnoj podršci našem džemtskom odboru koji se trudi i radi,također, našem izvođaču radova D.o.o. Anber na fer dogovoru, kao i vama web portalu MojPrijedor jer pratite i podržavate ovaj projekat, ali i Admiru Kaltaku iz Švicarske, koji je uveliko vrijedan i skupio već značajna sredstava. Ovim  putem se zahvaljujem njegovim prijateljima i mnogo ih pozdravljam.

Srdačni pozdravi i hvala unaprijed svima koji će podražati ovaj projekat.

Vidimo se aBd na zvaničnom otvorenju ovog vrlo značajnog projekta.

Svi vi koji želite da date podršku ovom projeketu možete se javiti direktno Mirsadu Fikiću na email adresu: m.fikic@bigeyes.biz 

Vi koji se nalazite u Hambarinama ili dolazite kući za praznike na odmore a želite da date podršku projektu, možete se javiti Mirzetu Čikotiću na br tel: +38 765 695 261

Kontakt osoba za Švicarsku je Admir Kaltak 

Email Adresa : kaltak.admir82@gmail.com
Br.Tel : +41 765 620 687