Budimo Humani, Sjećanja

ŠEHIDSKO TURBE – BIŠĆANI

 

3.turbe A

Prema posljednjem popisu iz 1991.godine, u Bišćanima je živjeo 1440 stanovnik  u 368 domaćinstava.Na početku agresije  na Bosnu i Hercegovinu u proljeće 1992.godine, tačnije 22.maja 1992.godine, Bišćni su zajedno sa pet okolnih bošnjačkih naselja opkoljeni od strane srpskih vojnih snaga.

20.jula 1992.godine, srpske vojne i paravojne snage pokrenule su akciju etničkog čišćenja Bišćana.

Muškarci koji su preživjeli etničko čišćenje i ratne zločine u Bišćanima deportovani su u logore Keraterm, Omarska, Trnopolje, Manjača a žene i djeca nasilno protjerani za Travnik.

Rezultat etničkog čišćenja Bišćana je 259 do sada registrovanih ,na zvjerski i brutalan način, ubijenih mještana-civila. Najveći broj mještana je ubijen na kućnom pragu.Među ubijenim su 20 djece te žene i starci.

2.turbe A (1)

Poslije rata pa do danas, tijela ubijenih mještana Bišćana, pronalazili smo u nekima od 63 masovne i pojedinačne grobnice u opštini Prijedori sahranjivali u šehidskom mezarju Bišćani. Polovina ubijenih još nije pronađena, a niti je podignuta optužnica za ratne zločine u Bišćanima.

Povratak u Bišćane je krenuo 1998.godine, kada smo imali i prve šehidske dženaze.

Povratnici u Bišćane imaju namjeru da selo obnove i izgrade ljepšim i većim nego je bilo prije rata ali i da zadrže sjećanje na svoje zvijerski ubijene majke, očeve, djecu, braću, sestre, rođake, prijatelje, školske drugove… Sjećanjem na šehide Bosne, šehide Prijedora, šehide Bišćanskih zaseoka: Sredica, Krčevina,Ravina, Kadića, Mrkalja, Hegića, Alagića, Čemernice,  trajno  se čuva i budi podstrek za njegovanje i čuvanje svih drugih vrijednosti vjere i tradicije te otvaranjem ovakvih šehidskih obilježja mi želimo da budući naraštaji ne zaborave žrtvu svojih predaka.

Sa činom izgradnje šehidskog obilježja postižemo dva cilja: kao prvo jednim dijelom se odužujemo prema našim šehidima  a drugo izgradnjom ovog obilježja zadržat će mo kontinuitet pamćenja na sve ono što nam se desilo u toku ljeta 1992.godine.

Uradimo sve što uraditi možemo, uradimo to dostaojanstveno, s ponosom i čašću da imamo priliku da učestvujemo u ovom plemenitom djelu da obilježimo ovo mjesto.

Izgradimo šehidsko spomen obilježje da vječno podsjeća i opominje. Neka vječno stoji kao znak sjećanja i pijeteta prema našim šehidima, a zatim kao opomena i podsjećanje generacijama koje dolaze, danam se nešto ovakvo nikada više ne ponovi. Od zaborava nema sreće, samo sačuvano sjećanje može biti opomena i poruka budućim generacijama.

O SPOMEN OBILJEŽJU

Spomen obilježje  se gradi dobrovoljnim   prilozima porodica ubijenih šehida koji su ukopani u šehidskom mezarju Bišćani, preživjelih mještana Bišćana i dragih prijatelja koji žele pomoći izgradnju ovog traga u budućnost.

Na spomen obilježju će biti upisana imena svih šehida koji su rođeni u Bišćanima bez obzira gdje su živjeli,radili, poginuli ili ukopani te imena svih šehida iz drugih naselja a koji su ukopani u šehidskom mezarju Bišćani.

Rat je daleko iza nas, prošle su sve golgote i stradanja, rađaju se novi životi, rađaju se novi Bišćanci i Bišćanke ali … niko nemože …i nema pravo uništiti put do vječnog sjećanja na naše šehide kao simbol opstanka svih nas preživjelih.Znamo da je malo na ovaj način , ali ćemo pokušati arhitekturom da oživimo njihova imena i da oni budu sa nama dok mi živimo i dok je naših Bišćana.

IZGRADIMO ŠEHIDSKO SPOMEN OBILJEŽJE BIŠĆANI

Za sve ubijene mještane Bišćana  1992-1995

Donacije možete uplatiti na žiro-račune:

Uplate u Bosni i Hercegovini:

Medžlis IZ Prijedor-Šehitsko turbe Bišćani

1995620056020928

Sparkasse bank d.d. Banja Luka

Uplate iz inostranstva:

Medžlis IZ Prijedor-Šehitsko turbe Bišćani

BA391995620056020928

SWIFT: ABSBBA22

Sparkasse bank d.d. Banja Luka

 

Uplate možete izvršiti i kod blagajnika odbora.

Dodatne  informacije

Telefon:  +387  61 85 11 18   – Emina  Nasić

+387  65 95 17 13  – Mirsad  Duratović

E-Mail:    dmirso@gmail.com

Facebook : „sehidsko turbe biscani“

Odbor za izgradnju šehidskog mezarja Bišćani

Duratović Mirsad

 

 

Leave a Reply