Ratni zločin

SIPA UHAPSILA 9 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)uhapsili su danas devet osoba koje se dovode u vez sa zločinima počinjenim 1992. godine na području bosanskonovske opštine. Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode devet osoba na području Bosanskog Novog i okoline, osumnjičene za kaznena djela zločina protiv čovječnosti.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog 1992. godine, a koji se odnose na ubistva više osoba, te nezakonito zatočenje i zločine nad više stotina osoba, u logoru Vatrogasni dom.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

Porodice ubijenih i nestalih Novljana nesrpske nacionalnosti već desetljećima upozoravaju na zločine počinjene u dolini rijeke Japre, nezakonita zatvaranja u logorima Stadion Mlakve i Vatrogasni dom i ubistvo nekad prvog čovjeka bosanskonovske opštine Hamdije Ekića ubijenog sredinom 1992.godine i druga ubistva na širem području opštine.
Podsjećamo da pred Sudom BiH imamo presude za ratne zločine počinjene nad građnima bosanskonovske opšine. Stojan Kenjalo, Zoran Kenjalo i Dragan Balaban osuđeni su na ukupno 19 godina zatvora nakon što su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje stanovništva bošnjačke nacionalnosti, juna 1992. godine, uključujući zločin na lokalitetu Maslovare. Sud BiH je utvrdio da je većina tijela ubijenih 1992. godine, četiri godine kasnije, iskopana i bačena u ušće rijeka Japre i Sane.