Sjećanja, Život

SJEĆANJE NA 266 UBIJENIH ŽENA I DJEVOJČICA

vrece

Na glavnom prijedorskom trgu 23.maja 2013.godine u povodu sjećanja na 266 ubijenih žena i djevojčica Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” će postaviti instalaciju sa bijelim ukopnim vrećama na kojima će biti ispisana imena žrtava.

23.maj je inače datum kada je počeo napad na civile u Prijedoru teškim oruđima i oružjem bivše JNA. Jedinice srpske vojske i policije su tog dana granatirale i izvršile tenkovsko-pješadijski napad na naselje Hambarine i protjerale stanovnike tog sela. U naredna tri mjeseca do kraja augusta na red su došla sva naselja sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom. U napadima na civile dnevno je u prosjeku ubijano ili nestajalo 32 muškarca, po tri žene i po jedno dijete. Od ukupno 3.173 stradalih civila u Prijedoru smrtno je stradalo 256 žena i 10 djevojčica.

Prošle godine je prijedorska policija bez valjanog razloga zabranila sjećanje na stradale žene i djevojčice Prijedora. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je zbog te zabrane pokrenulo upravni spor protiv MUP-a Republike Srpske ali banjalučki Okružni sud još nije izrekao presudu po toj tužbi. Za sada nema najave iz policije da će skup ponovo biti zabranjen te Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

P O Z I V A

građane opštine Prijedor da dođu na glavni prijedorski trg u 11:00 h i da se tamo sjetimo da su u ovom gradu na najsvirepiji način ubijene naše sugrađanke. Za tijelima 107 žena se još uvijek traga. Neke od njih su prethodno bile mučene i silovane.

Okupljanje je predviđeno na trgu pred robnom kuća Patrija u 11:00 h a cjelokupni program instalacije će trajati do 14:00.

Press Izvora

Leave a Reply