Društvo, Kultura, Život

Sjećanje na dr. Esu Sadikovića

I ove godine je Udruženje građana “Behar” iz Prijedora organizovalo sjećanje na dr.Esu Sadikovića i sve nevino ubijene žrtve proteklog rata.
I ove godine su mnogobrojni Esini prijatelji, brojni kulturni radnici i umjetnici iz svih predjela naše države, kao i svi oni koji su poznavali ili čuli za ovog velikana i eksperta Svjetske organizacije OUN-a, posjetili i bili dio “Puta smrti doktora bez granica”.

Posjetili su mjesta gdje je doktor odvežen, ubijen, eshumiran, pokopan, indentifikovan i na kraju posjetili su i mjesto gdje je doktor našao svoje vječno počivalište.

Uz polaganje cvijeća, učenje fatihe, brojni građani su na Hrastovoj glavici, na Šehidskom mezarju i memorijalnom kompleksu u Čarakovu, i na Šehidskom mezarju “Skela” u velikom broju se odazvali i poklonuli liku i djelu ovog prijedorskog velikana i dobrog čovjeka.

U ime organizacionog odbora i u svoje ime dugujem iskrenu zahvalnost svima koji su materijalno podržali ovu manifestaciju i bili dio ove tužne priče vezane za našeg doktora i svih nevino ubijenih iz proteklog rata.


Hvala svima.

Nijaz Brkić, predsjednik Udruženje građana “Behar”