Društvo, Politika

Skupština Prijedora podržala uništavanje “Bukove kose”

Skupština grada Prijedora danas će po svemu sudeći po drugi put dati saglasnost za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja kompaniji “Drvo-Export“ iz Teslića na lokalitetu “Bukova kosa“ iako je samo prije dva mjeseca zatražila obustavu svih radova.

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da se saglasnost “daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje, odnosno odobrenja projekta detaljnih geoloških istraživanja”.

“Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja zemljište vrati u prvobitno stanje. Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti pri istraživanjima s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko – tehnoloških svojstava iznosi maksimalno 200 kubnih metara“, navodi se u ovom prijedlogu.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Prijedora su usvojili, krajem juna ove godine, zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja na Bukovoj Kosi i Bistrici.

U međuvremenu, tačnije 13.jula ove godine gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obećao je da će uputiti urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi istraživanja, pripremnim radovima i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Bukova Kosa i Bistrica.

Najavio je i da će nakon toga ukoliko ne dobije povratnu informaciju u roku od sedam do deset dana održati konferenciju za novinare i upoznati javnost o svemu.

BN