Kultura, Sport

Slavko Goluža u posjeti Šurkovcu

Slavko Goluža u posjeti župi u Šurkovcu

Slavko Goluža u posjeti župi u Šurkovcu

Slavko Goluža u posjeti župi u Šurkovcu,
Foto: Dražen Briševac

U novoizgrađenoj crkvi Presvetog srca Isusovog u Šurkovcu svoje mjesto u subotu nasao je  i Slavko Goluža, proslavljeni igrac a danas trener rukometne reprezentacije Hrvatske. Slavko je prisustvovao misi  koju obavlja šurkovački župnik fra Ivo Pavić .

Prije nekoliko sedmica smo vas obavjestavali da je Šurkovac posjetila i hrvatska atletičarka Blanka Vlašić  a proslih godina to su uradili i fudbaleri Stipe Pletikosa i Dario Šimić, Ivica Todorić, vlasnik „Agrokora”, i teniser Goran Ivanišević.

Od dolaska fra. Ive Pavića u Šurkovac , u maloj župi koja se nekad zvala i Mali Vatikan, bude na stotine vjernika. Po ozdravljenje kod fra. Ive Pavića dolaze iz brojnih bh. gradova, no najviše iz Hrvatske, iz Zagreba, Splita, Zadra, Šibenika, …nerijetko i iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, pa čak i nekih dalekih evropskih destinacija. Svi s jednim ciljem, da u misama ozdravljenja propovijeda fra Pavić, nađu duševni mir ali i zdravlje..

Župna crkva Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu Foto: ElVedo

Župna crkva Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu
Foto: ElVedo

Slavko Goluža (Pješivac-Kula u općini Stolac, BiH, 17. rujna 1971.), hrvatski rukometni reprezentativac i trener, odrastao je u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu, kratko je trenirao u Nogometnom klubu Neretva iz Metkovića, a poslije prelazi u rukomet počevši karijeru u Rukometnom klubu Mehanika (danas RK Metković). Obnaša dužnost izbornika hrvatske rukometne reprezentacije.

Klupska karijera

Igrao je za RK Mehanika Metković, poslije i RK Meković Jambo, RK Badel 1862 Zagreb, mađarski KC Fotex Veszprem, njemački Tus Nettelstatdt Lübeeke, te francuski Paris Saint-Germain Handball.

S RK Badel 1862 Zagrebom po devet je puta osvajao nacionalno prvenstvo i kup, osvojio je Kup europskih prvaka 1992. i 1993. godine, i superkup IHF, 1992. S RK Metković Jambo osvojio je KUP EHF, 2000., Hrvatski kup 2001.i 2002.

Reprezentativna karijera

Slavko Goluža

Slavko Goluža

Nastupio na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i Atena 2004. i oba puta osvojio zlatnu medalju, kao i na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003., a na slijedećem Svjetskom prvenstvu u Tunis 2005. osvojio je srebrnu medalju. Prvu medalju ne velikim natjecanjima osvojio je na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994., brončanu medalju.

Osvojio je i zlatne medalje na Mediteranskim igrama u osvojio je u Tunis 2001., te u francuskom Languedoc-Roussilon 1993.

Izborom Sportskih novosti proglašen je rukometašem godine 2001. i član je ekipe godine: 1992., 1993., 1996. i 2003.

Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”, 1996. i 2004. kao član Hrvatske rukometne reprezentacije.

2008. godine izabran je za dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Trenerska karijera

Trenutno u Hrvatskom rukometnom savezu obnaša dužnost instruktora za muški rukomet i trenera nacionalnih selekcija. Kao izbornik u nepunih godinu dana osvojio je tri brončane medalje s hrvatskom rukometnom reprezentacijom na tri najveća svjetska rukometna natjecanjana: na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012., na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., te na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013..

Politička angažiranost

Za vrijeme aktivne igračke karijere a i poslije Slavko je podržavao HDZ. Nastupao je na njihovim predizbornm spotovima, bio član liste HDZ-a za Metković.[1] Na predsjedničkim izborima 2009. podržavao je Andriju Hebranga pojavivši se na popisu potpore slavnih osoba.[2]

Nagrade i priznanja

Goluža je 2012. godine proglašen hrvatskim rukometnim trenerom godine.

Wikipedia.org..

Leave a Reply