Društvo, Život

SMANJITE GAS, POVEĆAJTE OPREZNOST

Tokom 2020. godine na bosanskohercegovačkim cestama je zabilježeno 4.816 saobraćajnih nesreća manje u odnosu na godinu dana ranije. Veoma je važno napomenuti da je broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom smanjen za 13,73%. Manji broj nesreća bilježimo u oba entiteta i Brčko distriktu.

Međutim, u proteklih šest mjeseci ove godine, na cestama manjeg bosanskohercegovačkog entiteta bilježimo porast broja nesreća za 16% u odnosu na isti period prošle godine. Neprilagođena brzina i dalje odnosi najviše života. Kako bi se stvorili bezbjedniji uslovi za odvijanje saobraćaja ministarstvo unutrašnjih poslova između ostalog radi na postavljanju stacionarnih radara. Tako nove radare bilježimo i na području prijedorske opštine.

Radari su danas postavljeni ispod novog nadvožnjaka, na izlazu iz Prijedora prema Kozarskoj Dubici u blizini benzinske pumpe, u naselju Gomjenica, Oštroj Luci…


Nadležno ministarstvo je ranije obavjestilo građane da počinje sa radom stacionarni radarski sistem na širem području ovog dijela BiH koji će vršiti evidentiranje prekršaja nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza /crveno svjetlo/ na raskrsnicama koje su regulisane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova. Naravno, mjere koje doprinose poboljšanju sigurnosti saobraćaja treba podržati.

 

Foto: Free Radio Prijedor