Društvo, Kultura, U razgovoru sa.., Zanimljivosti, Život

SPOMENIK U NASTAJANJU

Piše: Edin Ramulić

DanBijelihTraka2015

Ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih u traku je bilo najmasovnije do sada, učestvovalo je prema slobodnoj procjeni više od 600 ljudi, mahom mlađih generacija.

Pored standardne instalacije sa 102 ruže, kada učesnici obilježavanja pronesu kroz grad ruže sa umenima ubijene djece i na kraju ih poredaju u krug na mjestu zamišljenog memorijala, koji još uvijek nedostaje u Prijedoru, ove godine smo imali još jedan zanimljiv performans.

Mlada prijedorska umjetnica sa adresom u Sarajevu još prošle godine predložila nam je zanimljiv koncept sa lego kockama koji smo odmah prihvatili. Ideja je bila da se od elemenata koji simboliziraju izgubljeno djetinjstvo i igru grade spomenici slobodne forme od lego kocki sa ispisanim imenima ubijene djece, na različitim lokacijama u gradu. U realizaciji nam je pomogla humanitarna organizacija ”Humano Brdo”. Njeni aktivisti iz Austrije su nabavili lego kocke odgovarajuće veličine i na vrijeme nam dostavili.

U pripremi instalacije umjetnici Selman pridružio se drugi mladi prijedorski umjetnik Nemanja Čađo. Imena ubijene djece i godine njihove mladosti ispisani su i latinicom i ćirilicom. Na sam dan, na najvećem prijedorskom trgu, dok su učesnici obilježavanja Dana bijelih traka prilazili i postajali dio performansa, Elma Selman je sa nekoliko dječaka i djevojčica, rođaka ubijene djece, slagala element po element spomenika u nastajanju. Prostor trga je bio potpuno ispunjen tonom iz zvučnika dok su jedno za drugim izgovarana imena ubijene djece. Moglo se gotovo osjetiti kako emocije preplavljuju i povezuju učesnike dog dostojanstvenog skupa.

Selman

Peformans je bio direktan odgovor umjetnice Elme Selman na inicijativu roditelja ubijene djece. Roditelji, baš kao u Elminom umjetničkom peformansu, strpljivo element po element grade proces u kojem će uskoro u Prijedoru osvanuti spomenik sa imenima najnedužnijih stanovnika ovog grada. Dok se to ne desi gradićemo memorijale kroz umjetničke performanse i zahvalni smo da nam umjetnici poput Elme Selman nude svoju pomoć.

Ovo nije prvi put da Elma Selman sarađuje sa aktivistima za ljudska prava u Prijedor. Uz podršku Udruženja Prijedorčanki ”Izvor, prije dvije godine je realizovala perfomans ”I moja bijela traka…” kada je u sarajevskom Collegium artisticumu na zidove postavila 3176 bijelih traka sa imenima prijedorskih žrtava koje je izvlačila iz gomile zemlje. Ove godine realizaciju je pomoglo i ”Humano Brdo” na čemu im se od srca zahvaljujemo.

Leave a Reply