Hronika

Srđan Jelača, koji je pucao u zaštitara, i dalje u bijegu

Deset mjeseci od ranjavanja radnika “Sector Security” Gorana Jeličića
Srđan Jelača, koji je pucao u zaštitara, i dalje u bijegu
Jelicic
Goran Jeličić (33), zaštitar agencije „Sector Security” iz Prijedora, kojeg je 9. marta prošle godine teško ranio Srđan Jelača (34) iz Prijedora ispalivši u njega iz čista mira četiri hica, još se oporavlja od zadobivenih rana.

U desnoj nozi, koju su pravim čudom uspjeli spasiti banjalučki i beogradski ljekari, još mu stoji fiksator. Rane ga bole, no veću mu bol pričinjava činjenica da je Jelača, koji je u njega pucao i u trenutku dok je ležeći na trotoaru krvario, još u bijegu.

Četiri hica

Nakon što je udaljen iz diskoteke koju su osiguravali pripadnici agencije „Sector Security”, Jelača je s još jednim svojim prijateljem otišao kući po pištolj i na povratku su presreli radnike ove zaštitarske agencije koji su bili u službenom automobilu. Jelača je prvo dva metka ispalio u pravcu Borisa Malinovića, vozača automobila. Promašio ga je, a potom je pucao u Jeličića.

– Sjećanja na tu noć su vrlo bistra i pratit će me dok sam živ. Bijesan sam, ljut i ogorčen što Jelača još nije uhapšen. Svakim danom sve više i više. U međuvremenu sam se i  raspitivao o tome ko je on. Koliko znam, nije neki veliki kriminalac već sitan lopov,  kokošar i narkoman, koji se po ulici bavio dilanjem droge. Blago rečeno, momak na lošem glasu. Trudim se da dobijem što više informacija o njemu. Zato što umalo od moje dvoje djece nije napravio siročad. I neću se smiriti dok on ne bude iza rešetaka, pa makar ga ja hapsio i privodio zakonu. Živim za taj trenutak da ga pogledam u oči jer nije imao nikakvog razloga da puca u mene – priča Jeličić, koji se zaštitarskim poslom bavi više od deset godina.

Kaže da je za to vrijeme imao mnogo neugodnih situacija i malo ovlaštenja da primijeni bilo kakvu silu da se zaštiti. No, nikad nije doživio trenutak sličan onom u kojem ga je s pištoljem u ruci presreo pomahnitali Jelača, koji je, po Jeličićevom uvjerenju, tako mogao pucati u bilo koga.

– Mogao je pucati u civile, u nečije dijete… On se vratio kući po pištolj, pucao u mog kolegu, a potom ga meni uperio u glavu. Momak koji je bio s njim i koji nas je zaustavio je saslušan i pušten na slobodu do suđenja. O tome gdje se Jelača sad nalazi, postoji više priča, ali nijedna precizna. Neki kažu da je već narednog dana viđen kako se mota oko bolnice. Navodno mu je majka imala infarkt i bila je tamo. Po nagađanjima koje sam čuo, može biti svagdje – ovdje, u BiH, Srbiji, Njemačkoj, Holandiji – kaže Jeličić, koji u međuvremenu nije kontaktirao s Jelačinom majkom.

Ranjeni zaštitar smatra da napadačeva majka treba uraditi prvi korak zato što je njen sin bez ikakvog razloga od njega napravio invalida.

Spor oporavak

Jeličićev opravak potrajat će još najmanje godinu. Potom planira da se, ukoliko bude mogao, opet vrati u zaštitare. Kaže da to duguje svoj porodici, ali i Upravi agencije „Sector Security”, posebno Slaviši Kruniću i Darku Avramovu, koji su mu nesebično pomogli u najtežim trenucima.

Zahvalnost duguje i policajcima Elvisu Kadiriću i Igoru Prodanu, koji su ga u marici, ne dvoumeći se ni trenutka i ne čekajući kola Hitne pomoći, odmah odvezli do bolnice i tako mu spasili život.

U policiji je jučer potvrđeno da Srđan Jelača, za kojim je na nivou MUP-a RS raspisana centralna potjernica, još nije uhapšen.

Izgubio tri litre krvi

SnjezanaJTo što se dogodilo Goranu, vrlo teško podnijela je i njegova supruga Snježana. Priča da je on iz bolnice ujutro oko sedam sati pozvao telefonom i rekao da je ranjen.

– Tješio me je da nije ništa. Tek kasnije sam saznala u kakvom je stanju. Izgubio je tri litre krvi i čudom ostao pri svijesti. Da je slučajno zaspao, možda se više ne bi ni probudio – kaže Snježana, koja s Goranom ima kćerku i sina.
Avaz

Leave a Reply