Hronika

Suspendovani šef krim. policije u Prijedoru na slobodi

Draško Papak,
načelnika Odjeljenja krim policije Stanice javne bezbjednosti Prijedor

BANJALUKA – Draško Papak, suspendovani šef krim. policije u Prijedoru, uhapšen u akciji MUP-a RS kodnog naziva “Baltik” pušten je iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, potvrđeno je juče “Nezavisnim”.

Osim Papka iz pritvora su pušteni i Aleksandar Šajić (34), radnik M:tela iz Banjaluke, i Nedeljko Dakić (44) iz Prijedora, a koji su takođe uhapšeni u akciji MUP-a RS kodnog naziva “Baltik” 23. maja ove godine.

Radovan Stanić, Papkov advokat, izjavio je “Nezavisnim” da je njegov branjenik pušten, s obzirom da su prestali razlozi zbog kojih je njegovom branjeniku bio određen pritvor.

“Pritvor je bio određen zbog uticaja na svjedoke, a kako su svi svjedoci saslušani, ne postoje ni ovi razlozi, pa je moj branjenik pušten iz pritvora”, objasnio je Stanić.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci tereti suspendovanog šefa krim. policije u Prijedoru za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, odnosno pomaganje izvršiocima krivičnih djela.

Radnik M:tela Šajić optužnica tereti za odavanje službene tajne, odnosno povjerljivih informacija kriminalcima a Dakića za davanje mita.

Navedena krivična djela osumnjičeni su činili od decembra prošle godine do aprila ove godine koliko je i trajala istraga.

Papak suspendovan do okončanja krivičnog postupka

U akciji “Baltik” izvedenoj 23. maja ove godine privedeni su još i Sandi Kukavica i Predrag Babić, oba iz Prijedora, koji su nakon kriminalističke obrade pušteni da se brane sa slobode.

Nakon hapšenja osumnjičenih Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečne pritvore Papku, Šajiću i Dakiću.

Tužilaštvu je ujedno dostavljen izvještaj protiv još jedne osobe koja živi u inostranstvu i za kojom je raspisana potjernica. Zbog interesa dalje istrage identitet ove osobe nije potvrđen.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi potvrdio je ranije da se Papak “upecao” tokom prisluškivanja razgovora više osoba iz kriminalnog miljea koje su praćene u okviru istrage ubistva Irene Predojević iz Kozarske Dubice čije je tijelo pronađeno spaljeno na deponiji kod Kozarske Dubice u avgustu 2005. godine. U akciji “Baltik” izvršeno je šest pretresa tokom kojih su zaplijenjeni ilegalno oružje i municija. Nakon hapšenja Papak je suspendovan do okončanja krivičnog postupka.

Autor :Nikola Morača

Nezavisne novine

Foto: Avaz

Leave a Reply