Društvo, Ratni zločin

Sutra žalba na presudu za ratne zločine u Prijedoru

Sabahudin Kajdić. Izvor: Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište po žalbi Odbrane na nepravosnažnu presudu kojom je Sabahudin Kajdić zvani Saša, nekadašnji pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske RS-a, osuđen na 12 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. u Prijedoru.
Presudom iz januara ove godine, Kajdić je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti jer je u periodu od jula do avgusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, znajući za takve napade, počinio progon bošnjačkog stanovništva, ubistva i prisilne nestanke, te nanošenje velike patnje civilima.

Nanošenje povreda 

U presudi se navodi da je Kajdić nezakonito u julu 1992. godine izvršio odvođenje i ubistva civila Muniba i Jusufa Delkića, te zajedno sa drugim nepoznatim vojnicima i vojnikom B.M. izvršio odvođenje civila Saida Pašića i Ishaka Čirkića na Jordan njivu, gdje su lišeni života.

Kajdić: Uhapšen prošle godine
Foto: Arhiv

Također, u presudi se navodi da je Kajdić, zajedno sa B.M. i nekoliko nepoznatih vojnika, učestvovao u nanošenju povreda Fadili Kurtović i njenim sinovima, kada su ih izveli iz kuće i udarali kundakom puške.
Prema istoj presudi, neutvrđenog datuma u periodu od jula do avgusta, ušao je u kuću Mirsada Grozdanića, naredio mu da izađe iz kuće i odveo ga, te udarao sina Hajrije Grozdanić, koja se nalazila u istoj kući.

Udarao rukama, nogama i kundakom

Kajdić je proglašen krivim i jer je, neutvrđenog datuma, naoružan i sa još nekoliko nepoznatih vojnika, udarao nogama, rukama i kundakom puške Sakiba Kedića.
Sud je u prvostepenom postupku oslobodio Kajdića troškova krivičnog postupka i odredio mu mjere zabrane putovanja van BiH, kao i zabranu prelaska granice uz ličnu kartu. Određena mu je i mjera zabrane obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj stanici jednom sedmično.
Ročište pred Apelacionim vijećem zakazano je za 9. avgust.

Avaz