Društvo, Sport, Video, Zanimljivosti, Život

SVJETSKI, A NAŠI

Poznajem brojne sporiste širom svijeta. Imao sam priliku biti gost Sergeja Barbareza dok je branio boje Union Berlina. Fasciniran sam bio njegovim odnosom prema državi. Tu nije bilo dvoumljenja i traženja bilo kakvih razloga jer kod Barbe je BiH bila iznad svega. Do danas je ostao isti i zato ga toliko poštujemo.

Često me pitaju i za Vlatka Glavaša, prvog kapitena Fudbalske reprezentacije BIH. Kada su tražili njegov odgovor na pitanje, da li će igrati za državu u kojoj je rođen, Glavaš je rekao: “Pa, nisam ja iz Kine. Naravno da ću nositi grb svoje BiH i igratu za državu u kojoj sam rođen’.

Dakle, treba poštovati državu u kojoj si rođen ili iz koje su tvoji korijeni. Imao sam priliku hodati širom svijeta i pratiti brojne sportske događaje i talente porijeklom iz BiH. Uz sjajne uslove njihov je talenat došao do izražaja.Iskoristio je to i sada već proslavljeni reprezentaivac, Vedad Ibišević. Sudbina je tako htjela da prenoćimo u istoj sobi u Čikagu. Iz te sobe je otišao u Evropu i napravio sjajnu karijeru, a ja nastavio tražiti talentovane fudbalere i radovati se njihovim reprezentativnim nastupima.

Dennis Hadžikadunić

Brojne prijatelje imam širom svijeta. Tako do mene dolaze informacije o sjajnim ljudskim osobinama, kućnom odgoju i ogromnim fudbalskim mogućnostima Dennisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića. Lijepo ih je vidjeti u “zmajevom gnijezdu” u Zenici, ali isto tako i konstatovati kako ih uspjeh nije promijenio.

Rođeni su u Švedskoj – Malme, igrali u mlađim kategorijama i došli do A tima MFF. Hadžikadunić je danas član FK Rostov a Ahmedhodžić je želja brojnih evropskih klubova.

Anel Ahmedhodžić

Međutim, nisu se ‘izgubili’ i njihova podrška Bosnien Hercegovina SK u Malmeu govori da ovi mladi ljudi, baš kao Barbarez i Glavaš, znaju gdje pripadaju. Švedsku treba poštovati i reći veliko hvala, ali srce kaže Bosna i Hercegovina.

Želimo vam svako dobro i da se ostvare vaši fudbalski snovi, ponosni i sretni što ste dio porodice Bosnien Hercegovina SK u Malmeu.

Tekst: Senudin Safić
Video,Foto: Elvedin Padjan

Više info o BH klubu BHSK – Malmö možete pronaći ako posjetite klupski web portal ili Facebook:

www.bhsk.net

Bosna i Hercegovina SK | Facebook