Ratni zločin

Taranjac i ostali: Tužilaštvo traži pritvor za Glušca zbog uticaja na svjedoke

Tužilac Izet Odobašić kazao je kako je Glušac prije svjedočenja zaštićenog svjedoka S-18, dobio njegovu neredigovanu izjavu, te je zbog ranijeg poznanstva sa svjedokom zatražio da se sastane s njim i tražio da svjedok povuče raniju izjavu koju je dao.

“To je svjedoka S-18 uznemirilo i on se osjetio ugroženim”, rekao je Odobašić, dodavši da je svjedok zatražio pomoć od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da mu omoguće zaštitu, nakon čega je Tužilaštvo BiH naložilo da se obavi razgovor sa svjedokom.

Prema riječima Odobašića, prilikom susreta optuženi se svjedoku obratio riječima: “Što si rekao da sam ja na Hambarinama, možeš li to promijeniti?”

Predmet se nalazi u dijelu kada značajan broj zaštićenih svjedoka treba da svjedoči, koji trebaju slobodno ispričati svoje događaje, rekao je Odobašić, a potom zatražio da se Glučcu odredi pritvor u trajanju od tri godine ili najmanje do kraja izvođenja dokaza Tužilaštva u ovom predmetu.

Optuženi Glušac objasnio je na suđenju kako je sreo svjedoka koji mu se obratio sa riječima “Kapetane”. Tvrdi da mu se svjedok nije obratio, on ga ne bi prepoznao i prošao bi kraj njega. Prema njegovim procjenama, zbog stanja u kojem se svjedok nalazio, nije bio u stanju da komunicira, kazao je optuženi.

Branilac Nebojša Pantić rekao je da ne vidi razlog zašto bi optuženi Glušac zatražio od svjedoka da ne govori kako je optuženi bio na Hambarinama, kada sam optuženi tvrdi da jeste. Pantić je dodao i to kako je svjedok ovaj događaj prijavio nakon 28 dana.

Na ročištu je svjedočio i zaštićeni svjedok S-18 koji je kazao da Gušca nije vidio dug period, te da se optuženom obratio sa upitom “kako je?”, nakon čega ga je optuženi pitao kakvu je dao izjavu, te ga upitao mogu li se naći. Na to je svjedok rekao da mogu, dao mu broj telefona, ali je nakon toga promijenio broj telefona da ga ne može kontaktirati.

“Meni je neugodno bilo kad mi je rečeno kako ću ja dati onu izjavu”, naveo je svjedok.

Odbrana je kazala da ostaju kod toga da se kontakt desio kako je objasnio optuženi Glušac.

Pantić je rekao da ne vidi razlog za pritvor, a da je svjedok nakon 28 dana prijavio kontakt. On je doveo u sumnju tačnost priče, jer, kako je kazao, da je optuženi imao namjeru da ostvari kontakt, imao je pet godina od kada traje proces da to i uradi.

Tužilaštvo je ostalo kod ranijeg prijedloga, ali je predložilo i mogućnost kućnog pritvora, kao i kod slučaja prvooptuženog Slobodana Taranjca.

Taranjac i Glušac su optuženi za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine. S njima su optuženi i Ranko Babić, Ranko Došenović, Rade Zekanović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Sudsko Vijeće će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva, a nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Detektor.ba