Društvo

FOTO: Tomašica – Ekshumirano 240 tijela

DSC_0312– Medjutim, bageri cesto miruju, a tri radnika koji rade na iskopavanju, jos cesce odmaraju. Nebriga ili nesto drugo?

Kako pise ”Dnevni avaz” iz primarne masovne grobnice Tomašica kod Prijedora do sada je ekshumirano 240 žrtava. Potvrdila je ovo jučer, nakon obilaska ove najveće masovne grobnice u BiH, Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH, dodajući da je riječ o 174 kompletna i 66 nekompletnih tijela.

DSC_0301

Tijela su pronađena na dubini od oko deset metara i bila su pobacana jedna preko drugih. Još na tijelima ima veoma mnogo tkiva, dakle nisu skeletizirana. Nakon ekshumacije tijela ćemo prevesti u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu kako bi DNK analizom bio utvrđen identitet žrtava – rekla je Čengić za Avaz.
DSC_0310
Utisci s nase posjete

I ekipa Portala Moj Prijedor, posjetila je ovih dana grobnicu u Tomasici

Put nas je vodio od centra sela Busnovi koji prolazi kroz naseljene kuce i to samo stotinjak metara od masovne grobnice u Tomasici.

DSC_0302

U ponedjeljak kada smo posjetili grobnicu, zatekli smo tri radnika koja su se trenutno odmarala? Ili su mozda samo cuvali grobnicu?

DSC_0303

Kako bi se ubrzali radovi na iskopavanju, te rodbina zrtava doznala za sudbinu svojih najmilijih, porodice nestalih sa ovog podrucja, platile su jos jedan bager. Medjutim, u vrijeme nase posjete, radio je samo jedan bager, a drugi bio parkiran nedaleko iskopina. Zasto?
I jos jednom i jos jednom i jos puno puta zasto kad stanovnici ovog podrucja i dijaspora hranu placaju radnicima koji rade na iskopavanju.

DSC_0304
Najvise nas brine to a i cudimo se, iskreno receno, zasto se potpuno ne koriste lijepi jesenji dani pa da se ubrza dinamika iskopavanja???
Radovi na iskopavanju stali su proslog petka u vrijeme dzuma-namaza i posjete porodica nestalih. Ali…?
Ali radovi su mirovali i proslog ponedjeljka prilikom nase posjete oko jedanaest sati ?

DSC_0305

DSC_0306DSC_0307
Zakljucite sami, jer slike govore vise od hiljadu rijeci. Vjerujemo da ce neko od odgovornih i argumentirano odgovoriti samo na nekoliko nasih pitanja. A mi pitamo radi istine i brige i tuge radi. Ne radi formalnosti i znatizelje. Jer, radi se o zrtvama-ljudima, bolan.

DSC_0308
DSC_0309

ElVedo

Leave a Reply