Društvo, Život

Tomašica: Očekuje se pronalazak još između 200 i 300 žrtava

Uprkos kiši, nastavlja se iskopavanje na masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, inače, prema riječima stručnjaka, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, potvrđeno je u Institutu za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

MujoBegicProf. dr. Mujo Begić, šef Područnog ureda Instituta za traženje nestalih (INO) Bosne i Hercegovine rekao je za AA kako se iskopavanja vrše oko prostora sa kojeg su do sada izvađeni posmrtni ostaci 430 žrtava, od kojih je 275 kompletnih tijela. Uključena su tri bagera koji rade na iskopavanjima.

Već se, kako kaže Begić, na površini pojavljuju prvi dijelovi ljudskih skeleta.

“Širimo prostore i određujemo gabarite grobnice. Očekujemo da ćemo u ovom dijelu grobnice pronaći posmrtne ostatke još između 200 i 300 osoba”, kazao je Begić za AA, koji strahuje da zbog loših vremenskih uvjeta u ovom trenutku neće moći biti izvađeni posmrtni ostaci svih osoba u grobnici.

Begić je kazao da očekuju pronalazak nestalih iz Čarakova, Zecova i Kozarca, jer znaju da su žrtve dovožene na ovo područje. Među stradalima koji bi, kako se vjeruje, trebali biti pronađeni ima i djece.

NovembarTomasica

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi, kao i žene. S obzirom na glinovito tlo u Tomašici, mnoga tijela i nakon 20 godina gotovo imaju kosu, nokte, pa čak i tkiva.

AA

Leave a Reply