Društvo, Život

TRAJNO SJEĆANJE NA UBIJENU DJECU PRIJEDORA

image
Roditelji ubijene djece u Prijedoru danas su zvanično pokrenuli inicijativu da se u centru grada podigne spomen obilježje sa imenima 102 djece koja su ubijena ili nestala u periodu 1992-95.godine na području Prijedora.

Na sastanku koji je danas održan u Prijedoru potpisan je sporazum o saradnji putem kojeg će roditelji ubijene djece, ali i drugi najbliži srodnici, udružiti napore kako bi trajno sačuvali sjećanje na patnju i prerano prekinute živote prijedorskih mališana.

”Glavni cilj naših napora je podizanje spomen obilježja u centru Prijedora sa imenima ubijene djece” – rekao je Fikret Bačić, koji je danas izabran da predstavlja odbor roditelja. Fikretu Bačiću su 1992.godine u Zecovima kod Prijedora ubijena kćerka Nermina u sedmoj godini života i sin Nermin u četrnaestoj godini.

”Pokrenuli smo potpisivanje peticije putem koje ćemo zatražiti od Skupštine grada Prijedora da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da se ta izgradnja finansira iz budžeta grada. Pozivamo sve građane Prijedora da podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju. Našu djecu niko nije zaštitio u ratu ali danas, mi, roditelji te djece, očekujemo da će nam se u ovom opravdanom zahtjevu pridružiti svi građani Prijedora bez obzira na kojoj strani su tada bili. Ovo je prilika za svakog da pokaže da se ne slaže sa ubijanjem nedužne djece. Želimo da taj spomenik bude opomena za buduće generacije da u našem Prijedoru nikada više niko ne ubija nedužnu djecu i ostane nekažnjen.” – rekao je Bačić.

Potpisivanje peticije će se organizovati na različitim punktovima u gradu i okolnim mjestima a svoju podršku ovoj inicijativi je već iskazalo Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve. Očekuje se podrška i drugih nevladinih organizacija, naročito onih koje okupljaju mlade, poput Centra za mlade ”Kvart”, udruženje ”Optimisti2004” i druge.

Prikupljanje potpisa za peticiju će se vršiti do 31.maja 2014.godine kada se na Dan bijelih traka, aktivisti iz cijelog regiona bivše Jugoslavije, u okviru programa obilježavanja sa posebnim pijetetetom sjećaju ubijene prijedorske djece. Tako su prošle godine na glavnom gradskom trgu aktivisti formirali krug od 102 ruže sa imenima ubijene djece i do duboko u noć niko nije pomjerio niti jedan cvijet, a pokraj tog cvijetnog kruga je prošlo na hiljade prolaznika. To je bio jasan pokazatelj da građani Prijedora ne bi imali ništa protiv trajnog spomenika ubijenoj djeci, sada je na lokalnim vlastima da i oni pokažu koliko im smrt najnevinijih stanovnika znači. U centru grada je podignuto više od deset spomenika poginulim borcima a niti jedan ubijenoj djeci. Do sada je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica potvrđen identitet putem DNK-a za 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina.

Svi roditelji i bliži srodnici ubijene djece iz Prijedora ukoliko žele pristupiti inicijativi i potpisati sporazum trebaju se javiti Fikretu Bačiću na e-mail: bacicfikret@hotmail.com

Edin Ramulic

Leave a Reply