Društvo, Šehidsko, Sjećanja

TRI DESETLJEĆA OD NAPADA NA HAMBARINE

Šehidsko mezarje Hambarine najbolji je svjedok stravičnih zločina počinjenih od 22.maja 1992. godine u ovom dijelu prijedorske opštine. U kampanji zločina nisu ostala pošteđena ni djeca, žene, stari i iznemogli.

Hambarine su mjesto sa 327 šehida. Naša je obaveza da pamtimo i obilježavamo datume koje opominju domaću i međunarodnu javnost na zločine počinjene u našem rodnom kraju.


Kako se zločini od prije tri desetljeća više nikada i nigdje ne bi ponovili i s ciljem prisjećanja na nevine žrtve Hambarina, u nedjelju će biti obilježena godišnjica napada.


Prema informacijama koje su nam potvđene u Medžlisu islamske zajednice Prijedor u džematu Hambarine predviđeno je nekoliko sadržaja. Tako je za 17 sati ispred džamije u Hambarinama najavljeno okupljanje učesnika mimohoda koji će se nakon ikindije namaza uputiti prema šehidskom mezarju. Učenjem jasina i dova prisutni će se prisjetiti nevinih žrtava.


Prema najava Medžlisa islamske zajednice Prijedor, prisutnima na Šehidskom mezarju Hambarine obratit će se izaslanik Muftije bihaćkog Nazif ef. Horozović.

Rusevine. Drustveni dom u Hambarinama