Društvo, Ratni zločin, Život

Trideseta godišnjica raspuštanja logora Omarska

Danas je u organizaciji Saveza logoraša BiH, Regionalnog saveza logoraša Banja Luka, Udruženja logoraša Prijedor 92 I Kozarac, obilježena 30. godišnjica od početka zatvaranja zloglasnog prijedorskog logora Omarska.
“Omarska je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni”, utvrdio je Haškog tribunala. Prema podacima Haškog tribunala, u logoru Omarska od 27 maja do 21 augusta 1992 godine, bilo je zatočeno 3.197 muškaraca, 37 žena i 28 maloljetnika. Logoraši tvrde da je broj zatočenika bio daleko veći.

Oko 700 logoraša nije dočekalo slobodu. Novinari Penny Marshaal Ed Vilijami su svjedočili o stradanju prijedorskih logoraša ljeta 1992. Godine I prenijeli istinu širom “uspavane” Evrope I svijeta. Preživjeli logoraši Omarske govore o premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i stotinama ubijenih logoraša u bijeloj kući najstrašnijem mjestu logora.

Tesma Elezović iz Kozarca brojala je teške dane u logoru Omarska. Ističe da nema riječi koje mogu opisati patnje zatočenika Omarske. Njene rane su još dublje jer puna tri desetljeća traga za jedinim sinom koji je nestao maja 1992. godine. “Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja”, konstatovalo je Pretresno vijeće Haškog tribunala u predmetu Kvočka i ostali. Žrtve ispred Bijele kuće u kojoj je ubijeno 458 logoraša brojala je i Nusreta Sivac.

Predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka, Mirsad Duratović naglašava da su brojni Prijedorčani nesrpske nacionalnosti, ni krivi ni dužni ubijeni u logoru i van logora na lokalitetima prijedoirske ali i drugih općina te da je izvan svake razumne sumnje dokazano da je Omarska bila mjesto sistemskog, planiranog i organizovanog ubijanja Bošnjaka. Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović je naglasio sve izraženije negiranje počinjenih zločina u period 1992-1995 godina. Za zločine počinjene u Prijedoru Pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima, osuđen je 61 zločinca, na preko 800 godina zatvora, uz dvije kazne doživotnog zatvora.

Protiv 30 lica se vode sudski postupci. Ovi podaci kao i 3.186 ubijenih i nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, od čega 102 djece i 256 žena, najbolje govore šta se to dešavalo u grado podno Kozare, pa tako i logoru Omarska ljeta 1992. godine.

Senudin Safić