Društvo, Sjećanja, Život

FOTO: TRNOPOLJE NA GODIŠNJICU USPOSTAVE LOGORA

IMG_5887 (1280x853)

Policija Republike Srpske nije odobrila komemoraciju žrtvama u Trnopolju koja je bila najavljena danas, 26.maja, na 21.godišnjicu otvaranja zloglasnog logora smrti Trnopolje kod Prijedora.

IMG_5895 (1280x881)

Kroz logor je prošlo 23.000 zatočenika, mahom žena i djece, kako je to činjenično utvrđeno u presudama ICTY-a. Naročito su tu patila djeca zbog nehumanih uslova. Žene i djevojčice, neke stare samo 12 godina, su odvođene u okolne kuće i tamo silovane. Preživjele žrtve silovanja su svjedočile u procesima u Hagu da je među silovateljima bio i komandant logora Slobodan Kuruzović, ali on nije nikada procesuiran. Umro je prije nekoliko godina kao zamjenik direktora jedne prijedorske osnovne škole.

IMG_5899 (1280x853)

Na mjestu gdje je stajao Fikret Alić i drugi izmučeni logoraši iza žice 1999.godine prijedorske vlasti su podigle spomenik palim srpskim borcima. Na taj način su htjeli da zastraše povratnike koji su nedaleko odatle podigli šatorsko naselje. I ove godine se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za održavanje tog spomenika čime gradske vlasti pokazuju da i dalje stoje iza tog sramnog čina, nezabilježenog u Evropi – da se na mjestu stradanja i patnje nedužnih civila podiže spomenik pripadnicima vojske koja je držala u logoru te civile.

IMG_5903 (1280x853)

Iz logora je 21.augusta 1992.godine odvedeno više od 200 zatočenika i pogubljeni su na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Taj monstruozni zločin počinili su pripadnici prijedorske policije, iste one policije koja je danas zabranila komemoraciju žrtvama. Dvojica prvostepeno osuđenih za taj zločin, Petar Čivčić i Saša Zečević do hapšenja su radili u prijedorskoj policiji a Zečević je učestvovao i u organizaciji ”obezbjeđenja” komemoracija za žrtve na Korićanskim stijenama.

IMG_5908 (1280x843)

Danas se u Trnopolju spontano skupilo oko stotinu građana koji su na taj način htjeli pokazati da se sjećaju 26.maja od prije 21 godinu, kada su ih ni krive, ni dužne dovodili u taj logor, izgladnjivali, mučili a potom protjerali u stočnim vagonima i šleperima.

IMG_5915 (1280x853)

Ova najnovija zabrana komemoracije žrtvama u Prijedoru motiv je više da se obilježi Dan bijelih traka. Gradskim vlastima treba nedvosmisleno poručiti da je nedopustivo prekrajanje istorije i izvrtanje činjenica. Trnopolje i drugi prijedorski logori smrti moraju biti trajno obilježeni a imena svih civilnih žrtava moraju dobiti svoje mjesto na memorijalu u centru grada. U izgradnji kulture sjećanja niko ne smije biti diskriminiran jer samo to garantuje neponavljanje strahota koje su zadesile narode u Bosni i Hercegovini.

IMG_5911 (853x1280)

Tekst i Foto: Edin Ramulic

Leave a Reply