Društvo

Trnopolje: Zvanično otvorena najveća farma za uzgoj norveškog crvenog govečeta na svijetu

Arifagic4
Hotel za krave, kako mnogi zovu Uzgojno selekcijski centar za uzgoj norveškog crvenog govečeta (NRF), danas je i zvanično otvoren. Kompanija “Arifagić Investment” u vlasništvu je Jusufa Arifagića, norveškog poljoprivrednika sa kozaračkom adresom .

Arifagic
Otvorenju najveće farme za uzgoj norveškog crvenog govečeta na svijetu prisustvovale su brojne zvanice, među kojim i ambasadori Norveške, Hrvatske i Turske u BiH, predstavnici OHR-a – kancelarije u Banjoj Luci, potom predstavnici korporacije Geno iz Norveške, predstanici Turkish Ziraat Bank, te gradske uprave.
Arifagic2

U izgradnju kompanije do sada je uloženo oko 14 miliona maraka. Od tog iznosa osam je lično uložio Arifagić, a preostalih šest su kreditna sredstva.

Arifagic1
Kompanija u ovom trenutku zapošljava 30 radnika, među kojih je osam s fakultetskom diplomom. Ima štalu s 520 grla, svoju veterinarsku stanicu, izmuzište, a u planu je da u narednih pet godina uz pogon za proizvodnju biogasa i mljekaru u štalama Centra bude oko 5000 grla sa preko 500 zaposlenih radnika u direktnoj proizvodnji.

Arifagic3
Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije poručio je da je ovo velik dan za njega, njegove radnike, te građane Prijedora i Potkozarje.

– Siguran sam da će nakon ovog dana mnoge stvari biti drugačije, bar kad je riječ o poljoprivedi- kazao je Arifagić i dodao da se posljednjih sedam godina trudio da priča jednu pozitivnu priču koja je na neki način uvijek djelovala integrativno.
Arifagic5

U Prijedoru je za sutra ovim povodom zakazana i poslovna konferencija na temu „Norveška dostignuća u poljoprivredi – kako ih primijeniti u BIH“.

Tekst: Avaz
Foto: Avaz, N. Huremovic

Leave a Reply