Društvo, Kultura, Sjećanja

TUGA ODZVANJA GRADIĆEM PODNO KOZARAČKOG KAMENA

Danas je u Kozarcu obilježena 30. godišnjica od početka napada na ovo mjesto. Pripadnici srpskih vojnih snaga počinili su brojne zločine na širem području Kozarca o čemu svjedoče šehidsko mezarje, spomen obilježje, ali i presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine .

Kozarac 24 maj 2022


Napadu na Kozarac i okolna naselja prethodilo je razmiještanje teške artiljerije tako da su Kozarčani mjesecima živjeli u strahu. Na današnji dan prije trideset godina počelo je neselektivno granatiranje iz svih raspoloživih oruđa. Uslijedio je progon preko 20 hiljada Bošnjaka, masovne egzekucije nedužnih civila, rušenje stambenih objekata, džamija i pljačka imovine.

Kozarac 24 maj 2022


Emsuda Mujagić, njen muž i dvoje djece u podrumu jedne kuće, prepuni straha, iščekivila su prestanak granatiranja.
Ogromna je bol Fikrete Fazlić iz Kozarca. Tri desetljeća se bori s tugom i nevjericom jer njeni najmilijii ubijeni prije tri desetljeća u i oko Kozarca ni mrava nisu zgazili. Da su počinjeni stravični zločini svjedči Šehidsko mezarje Kamičani, brojne masovne grobnice kao i spomen obilježje u Kozarcu gdje su ispisana imena 1226 ubijenih i nestalih.

Maja 1992. godine Tesma Elezović je posljednji put vidjela sina Elvira koji je ubijen u 21. godini života. Do danas traje njena potraga za posmrtnim ostacima sina jedinca.

Obilaskom Šehidskog mezarja Kamičani i polaganjem cvijeća ispred kamenih blokova spomen obilježja danas je u Kozarcu obilježena 30. godišnjica od početka granatiranja, progona i masovnih egezukcija nevinih građana regije Kozarac.

Također bilježimo i okrugli sto o temi “30. godina od početka agresije na Kozarac i Republiku Bosnu i Hercegovinu” i otvaranje 28. Međunarodne mirovne konferencije Srcem do mira.

Senudin Safić