Hronika

U PRIJEDORU JAVNA DEBATA O TEMI “POČINIOCI RATNIH ZLOČINA IMAJU IME I PREZIME”

debata

SARAJEVO, 30. jula (FENA) – Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) organizirala je danas u Prijedoru javnu debatu o temi “Počinioci ratnih zločina imaju ime i prezime”, na kojoj je najviše bilo govora o tome da porodice nestalih osoba moraju znati istinu.

Današnjoj debati prisustvovalo je oko 40 članova porodica žrtava ratnih zločina, a najviše članova porodica nestalih, a posebno je istaknut problem anonimizacije počinioca ratnih zločina optužnica i presuda koje provode pravosudni organi u BiH i naglašeno pravo porodica nestalih da znaju imena onih koji su počinili ratne zločine odnosno imena optuženih i pravomoćno optuženih počinioca ratnih zločina.

Porodice su izrazile zabrinutost da će se ova praksa pravosudnih institucija reflektirati u budućnosti ukoliko počinioci ratnih zločina budu i dalje skriveni od javnosti odnosno ako se ne bude znao njihov identitet niti krivično djelo koje su počinili, ali ni mjesto na kojem je zločin počinjen i nad kojim žrtvama.

Kako je za Agenciju FENA kazala predstavnica ICMP-ja Aida Mia Alić, tokom debate porodice su izrazile zabrinutost da se počinioci ratnih zločina neće procesuirati te da njihovi najmiliji neće biti pronađeni.

Istakli su i koliko je važno da se zna šta se dešava na suđenjima za ratne zločine odnosno da je od izuzetne važnosti, kako za porodice nestalih tako i za društvo u cjelini, da se zna ime i prezime odgovornih za krivična djela i teška kršenja ljudskih prava tokom rata devedesetih u BiH.

– Problematično je i to kako će se bh. društvo suočiti s prošlošću ukoliko ne zna imena odgovornih odnosno ukoliko nisu upoznati sa suđenjima za ratne zločine i krivičnim djelima počinjenim tokom rata – kazala je Alić.

Podcrtala je da porodice nestalih imaju pravo biti informirani o okolnostima nestanka njihovih najmilijih kao i o osobama koje su odgovorne za njihov nestanak i ubistvo.

 

Leave a Reply