Kolumne, Nijazov Prijedor, Sport, U razgovoru sa..

U razgovoru sa: Ekrem Jakupovic prvak Balkana na 10.000 m

Pise: Nijaz Brkic

JakupovicEkrem
Danasnji susret sa covjekom cije se ime sa postovanjem i respektom izgovara kako u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu tako i u drugim metropolama nasih prostora, eto i ja sam iskoristio u ugodnoj i zanimljivoj prici.
Rijec je o Ekremu Jakupovicu, veteranu, sesdestogodisnjaku, rodjenom Prijedorcaninu, osvajacu vise medalja i aktuelnom prvaku Balkana na 10.000 metara.

Ovaj “skromni” sportista, cije ime se vise spominje u susjednoj Hrvatskoj, Sloveniji, Njemackoj pa cak i SAD-u, nego u rodnom gradu na Sani, ljetos je bio sportska top-tema Balkansakih medija. Ekrem Jakupovic je 09. septembra 2013. godine kao clan Atletske veteranske reprenzetacije BiH , ostvario svoj najveci rezultat u dugogodisnjoj bogatoj karijeri, a drzavi Bosni i Hercegovini donio je jos jednu zlatnu i srebrenu medalju. Ovaj Prijedorcanin je od tog dana postao aktuelni prvak Balkana na 10.000 metara u konkurenciji veterana.

Jakupovic je i na 5.000 metara kroz cilj prosao drugi na atletskom prvenstvu “Bavacs 2013” ili kako se sluzbeno zove “23. Balkan Athletics Veterans Championships”. Sportski dogadjaj je odrzan na atletskom stadionu “Mladost” u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovica, a ucestvovalo je preko 700 takmicara iz 16 zemalja.
Tako je Jakupovic svojoj velikoj kolekciji odlicja osvojenim na zvanicnim domacim i medjunarodnim takmicenjima dodao jos dva, kako kaze, za njega najsjajnija…
EkremJakupovicJakupovic je i prosle godine na Balkanskom prvenstvu u atletici za veterane koje je odrzano u Turskom gradu Izmiru bio takodje vice sampion Balkana na 5.000 metara i treci na 10.000 metara.
Ovaj rezultat nije dosao slucajno, nego zahvaljujuci svakodnevnom napornom radu, odnosno, sa dosta prolivenog znoja na svakodnevnim treninzima, naglasava Jakupovic.Treba istaci i to da se ovaj Bosansko – Hercegovacki reprezentativac moze vidjeti i po kisi, i po snijegu, svaki dan, u jutarnjim i vecernjim satima, kako trenira. Ovaj izuzetni sportista u nogama ima na hiljade predjenih kilometara i istrcanih trka kako u BiH tako i van njenih granica. On se takmici skoro cijelu godinu, tako sto ucestvuje na vise od deset medjunarodnih trka koje se odrzavaju u Regiji, a najvise u Hrvatskoj.

Na skoro svim takmicenjima Jakupovic se popeo na pobjednicko postolje. Najvise je bilo osvojenih prvih mjesta, za sto je dokaz bogata kolekcija medalja, pehara, zahvalnica i diploma koje krase njegove “krcate” vitrine. Mozda je za autora ovih redova najinteresantniji dio price da ovaj “skromni” atleticar kojeg vise cijene u drugim BiH gradovima, a pogotovo van granica nase zemlje, skoro na sva takmicenja putuje o svom trosku. Cesto puta je kako kaze i gost gradonacelnika Zagreba i Ljubljane sa kojima zajedno trci i kojima je atletika velika ljubav…

I dok ove redove privodim kraju, dobio sam informaciju da vec sutra na poziv i grada Zadra, nas Ekrem Jakupovic putuje u Dalmaciju na jedno prestizno takmicenje, gdje ide, kako kaze, po jos jednu medalju…

I na kraju,
Hocu da vjerujem da ce moj sugradjanin, nas Prijedorcanin, “vjecni” ambasador sporta, koji ponosno pronosi slavu i ime rodnog grada… sirom Balkana, zauzeti pripadajucu poziciju i podrsku i u nasem gradu…

Leave a Reply