Društvo, Život

U REPUBLICI HRVATSKOJ PODIGNUTO SPOMEN OBILJEŽJE UBIJENIM BOŠNJACIMA ČARAKOVA

U općinam hrvatskog Pounja otkriveno je 11 masovnih grobnica, nastalih u periodu 1991-1993 godina. Ekshumirano je 114 žrtava kako iz Hrvatske tako i susjedne BiH. Ove zločine supočinili pripadnici Milicije i Teritorijalne odbrane SAO Krajine.

Masovna grobnica u hrvatskom Pounju na lokalitetu Vasića Bare nastala je septembra 1992.godine. Na šumovitom proplanku nedaleko od sela Meminska, općina Hrvatska Kostajnica, ekshumirana su četiri tijela. Oni su bili pripadnici grupe od 54 Bošnjaka prijedorske općine koji su septembra 1992.godine krenuli preko Kozare u Republiku Hrvatsku, nakon stravičnih zločina i progona nesrpskog stanovništva. Ovu grupu prijedorskih Bošnjaka, u noći s 8. na 9. septembar 1992. godine napali su pripadnici Posebne jedinice milicije Hrvatska Kostajnica.

Dio članova ove grupe je uhvaćen i priveden u Hrvatsku Kostajnicu i Glinu. Brojni su likvidirani. Kod Cerovljana dvoje, u šumi Zelenika 13, na području Baćina 10 Bošnjaka. Među zarobljenicima su po svemu sudeći bila i četvorica Bošnjaka koji su strijeljani na lokalitetu Vasića Bare. Posmrtne ostatke ovih žrtava, 29.septembra 1998. godine ekshumirala je Radna grupa za lociranje, ekshumaciju iidentifikaciju civilnih i vojnih žrtava rata Republike Hrvatske.Svoj četvorici su na podlaktičnim kostima nađene vezane omčeod užadi, a jednoj su žrtvi konopom bile vezane i noge. Iako se u izvještajima srpske milicije iz 1992.godine govori o “zelenim beretkama”, nakon ekshumacije je utvrđeno da su žrtve bile u civilnoj odjeći s nešto stvari, a jedna osoba je bila bez odjeće. U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu kod jedne žrtve su utvrđene strijelne rane glave, dok se kod ostalihnije mogao utvrditi uzrok smrti. Kod jedne su žrtve utvrđeni višestruki lomovi ruke.

Preliminarnom identifikacijom DNK metodom utvrdilo se da se radi o Bošnjacima iz prijedorskogsela Čarakovo. Na lokalitetu Vasića Bare u Hrvatskoj Kostajnici, septembra 1992. godine su ubijeni:
IZET BEHLIĆ (1966)
ESAD KALTAK (1947)
FIKRET BEHLIĆ (1963)
REDŽEP BEHLIĆ (1956)

Uprava zazatočene i nestale Ministarstva obitelji,branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske 2007.godine je predala posmrtne ostatke pomenutih žrtava Institutu za nestaleosobe BiH. Prema informacijama koje ovih dana dolaze izsusjedne države, Republika Hrvatska je na mjestu stradanjaprijedorskih šehida podigla spomen obilježje. Ranjena golubica se nalazi na lokalitetu Vasića Bare, ali i na drugim lokalitetimaHrvatske gdje su otkrivene masovne grobnice.

“Želim se zahvaliti Republici Hrvatskoj koja je obilježila mjesto gdje je ubijen mojotac Esad Kaltak”, ističe njegov sin Senad. Iza Esada je ostaločetvero djece i supruga. Posmrtni ostaci Esada Kaltaka injegovih sapatnika ukopani su u Šehidskom mezarju Čarakovo.

Senudin Safić