Društvo, Hronika

UDRUŽENJE LOGORAŠA PRIJEDOR92 – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

KERATERM

S nevjericom smo primili informaciju da je izvjesni Mišo Rodić imenovan za predsjednika skupštine „Teniskog saveza Bosne i Hercegovine“. Nakon provjere i potvrde da se radi o prijedorčaninu Miši Rodiću, ispitivaču iz prijedorskog logora smrti Keraterm, u ime svojih članova, preživjelih logoraša ovog logora te članova porodica nekoliko stotina ubijenih logoraša Keraterma izražavamo naše duboko ogorčenje.
Prijedorskim civilnim žrtvama je dovoljno gorka činjenica na koju smo do sada ukazivali da imenovani obnaša funkciju načelnika „Odjeljenja za boračka pitanja i invalidsku zaštitu“ u gradskoj administraciji Prijedora, sa koje direktno odlučuje o njihovim statusnim pitanjima i sudbinama svih civilnih žrtava Prijedora pa i porodica ubijenih logoraša Keraterma. Njegovo imenovanje na poziciju predsjednika skupštine sportskog saveza na nivou države Bosne i Hercegovine je kap koja je prelila čašu.
Ovo poniženje društva logoraši prijedorskih logora smrti neće tolerisati.
Kao i u slučajevima do sada, i ovaj put izražavamo svoje razočarenje i nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine. Unatoč brojnim svjedočenjima kao i priznanjima krivice procesuiranih ratnih zločinaca odgovornih za svo zlo počinjeno u ovom, jednom od najzloglasnijih logora, nije učinjeno ništa da se privedu licu pravde svi odgovorni za smrt i patnju nevinih građana Prijedora kao i njihovi brojni pomagači.
Samo za primjer navodimo slučaj masakra u tzv. „Trojci“, prostoriji u logoru Keraterm u kojoj je u noći s 24-tog na 25-ti juli 1992.godine ubijeno najmanje 160 civila. Dragan Kolundžija, šef smjene u noći u kojoj se desio masakr je pred Medjunarodnim krivičnim Sudom za bivšu Jugoslaviju priznao krivicu i već trinaest godina, a samo mjesec dana nakon što mu je pročitana kazna od svega tri godine zatvora, na slobodi. Kao i većina procesuiranih pred ovim Sudom. U kaznu mu je uračunat i period proveden u zatvoru za vrijeme suđenja. Ni ovaj kao ni ostali zločini nikada do kraja nije rasvijetljen niti su direktni izvršioci i njihovi pomagači valjano kažnjeni.
Zahtjevamo od Teniskog saveza Bosne i Hercegovine da pod hitno poništi imenovanje Rodića sa ove funkcije. Pod hitno zahtjevamo od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da rasvjetle sve zločine počinjene u prijedorskim logorima smrti te imenuje počinioce i pomagače u izvršenju teških djela ratnih zločina počinjenih u logorima smrti Keraterm, Omarska, Trnopolje, Manjača i drugim mjestima zatočenja u kojima su ubijani i mučeni prijedorski ne-Srbi.
Pozivamo svoje članove te sve građane Prijedora na saradnju u otkrivanju istih. Svi koji imaju bilo kakve informacije o ratnim zločincima ili su eventualni svjedoci ratnih zločina neka nam se obrate. Vremena u kojima ste morali strahovati su davno iza nas. Zbog budućnosti naše djece svi građani Bosne I Hercegovine a pogotovo Prijedora u obavezi su ukazati na sva počinjena nedjela, spriječiti imenovanja zločinaca na društveno odgovorne i časne pozicije, te u konačnici pomoći da se svi oni privedu licu pravde.

 

Leave a Reply