Društvo, Kultura

ULOGA I ZNAČAJ IMAMA U PROCESU POVRATKA

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održan naučni skup, “Uloga i značaj imama u procesu povratka”. O ovoj temi se govorilo u organizaciji Udruženja ilmije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovi u prisustvu Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića, dr. Enesa Ljevakovića, predsjednika Udruženja Ilmijje Nesib-ef. Hadžića, direktora Uprava, dekana i profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, muftija, imama,…

U prvoj sesiji naučnog skupa, uz dr. Vahida Fazlovića, mr. Salem Dedovića i mr. Kenana Efendića, svoj rad “Uloga imama u procesu povratka” u organizaciji Udruženja Ilmijje baveći se vlastitom studijom slučaja, predstavio je i Omer-ef. Redžić.
Imam Čaršijske džamije u Prijedoru i predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva bihaćkog, u svome radu, se dotakao onih stvari koje počesto izlaze iz okvira osnovne misije imama, a značajne su za procese u džematu. Svoj rad je temeljio na gotovo dvodecenijskom iskustvu na poziciji imama Čaršijske džamije u Prijedoru.
U izjavi za naš portal, Omer ef. Redžić je rekao da je rad je prožet kroz četiri segmenta koja su na neki način dio ukupnog identiteta našeg bosanskog društva.
Treba istaći da je imam Čaršijske džamije u Prijedoru bio jedini učesnik današnjeg naučnog skupa “Uloga i značaj imama u procesu povratka” u Sarajevu iz Muftijstva bihaćkog.

Senudin Safic