Hronika, Politika

Ustavni sud RS-a: Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka o pitanju Zakona o lijekovima

PRENESENA NADLEŽNOST

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima iz obrazloženja Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti garantovanih Ustavom BiH.

Kako iz sadržaja ovog obrazloženja proizlazi, podnosilac zahtjeva prvenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav BiH, da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost BiH, kao i podjela nadležnosti između države i entiteta, saopšteno je iz Ustavnog suda.

“Podnosilac izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za BiH”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Vijeće je ocijenilo da se obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe Poslovnika o radu Ustavnog suda, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a. Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu, kao i to da on neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

 

D.Be/KLIX