Budimo Humani

VIDEO: Dirhem donirao kravu petočlanoj porodici u Prijedoru

krava_zeric

Humanitarna organizacija “Dirhem” je bila u prilici da još jednu porodicu obraduje sa donacijom u vidu krave. Kako je to izgledalo pročitajte u redovima koje slijede:

Trideset prvi je decembar 2013. godine. Danas smo posjetili porodicu Žerić u mjestu Hambarine kod Prijedora. Petero ih je u kući. Domaćica Sadeta nas je srdačno primila. Načula je nešto o našoj posjeti i mogućnosti da  baš oni budu primaoci donacije. Izvještava nas da joj je suprug Hasan otišao u šumu, gdje radi za drugog čovjeka, i da nikako nije u stanju biti prisutan. Njena tri sina, starosne dobi od 15 do 19 godina su tu, naizmjenično se pojavljuju, jer i oni su stalno u nekim obavezama, poslovima koje moraju obaviti.

Ovoj porodici svakodnevni život je izazov. Žive od fizičkog rada i posla, čestito ali teško, jer su bez zaposlenja i mjesečna plaća za njih je samo nedostižan san.

Danas smo im uručili kravu kao dugoročnu pomoć. Kada bismo u nekoliko riječi predstavili šta smo danas radili od 12h pa do u noć – rekli bismo samo: jedno odlično plemenito djelo, ali za pravu sliku tog dobročinstva morali bismo pisati mnogo više.

Nakon podne namaza iz Sane smo se zaputili u Prijedor. Misija nam je bila olakšana zahvaljujući jednom prijatelju (Mirso, hvala ti puno!) koji nam je sakupio brdo informacija o tome gdje ima krava na prodaju, koliko koštaju i da li je trgovac povjerljiv. To je danas veoma bitno.

Onda smo otišli kod porodice da provjerimo kakvi su uslovi gdje bi držali kravu, nakon toga smo obavili pravu malu ekspediciju po selima oko Prijedora – raspitivanje, razgledanje i traženje najoptimalnije opcije.

Kupovina krave i prevoz kod novih vlasnika obavila se u samu noć, kada smo konačno priveli našu misiju kraju.

Krava je našla svoje nove vlasnike u porodici koja vrijedno radi za popravljanje svoga socijalnog stanja. Nadamo se da će im ova pomoć biti od velike koristi. Sadeta Žerić je sva ushićena, u ime svoje porodice zahvalila se na ovoj značajnoj pomoći.

Srdačno se zahvaljujemo našim donatorima, vrijednim Bošnjacima s mjestom boravka u Švedskoj, bračnom paru Nisveti i Osmanu, koji su donirali novac za kravu i sijeno neophodno za prezimljavanje. Ukupna vrijednost donacije je bila 1500 Eura.

Požurili smo se vratiti u Sanski Most, da ne bismo prekršili zakonski rok dostave jednog izvještaja do 20:00h. Osjećaj je u isto vrijeme bio predivan i čudan. Rakete su letjele u nebo, a mi smo razmišljali o tome koliko će krava večeras biti ˝sprženo˝ u vidu svijetlećih raketa ispaljenih radi zabave.

Ta ružna nelogičnost motivira nas da u budućnosti radimo više i bolje, za siromašne porodice kojima do sreće treba samo malo naše podrške i pomoći.

Dirhem.org

Leave a Reply