Društvo, Video, Život

VIDEO: HASIĆEVA ĆUPRIJA U ČARAKOVU

Priča o rahmetli Hasiću Hodžiću, iz prijedorskog naselju Čarakovo, vraća nas u osamdesete godine minulog stoljeća. Džematlije će vam i danas uz ogromnu dozu respekta govoriti o dobrom insanu koji je mnogo toga halalio za dobrobit zajednice.

U memoriji mještana Čarakova je upisano da je Hodžić za džemat halalio zemlju, a uz njegovu podršku džamija u Čarakovu je dobila ogradu. Međutim, to nije bio kraj dobrih djela. Imao je fini insan, Hasić Hodžić namjeru otići na Hadž. Prije pola vijeka put do Meke je bio pun iskušenja, tako da se Hodžić posavjetovao sa lokalnim imamom, Ibrahimom ef. Bašićem. U otvorenom i prijateljskom razgovoru Bašić predloži Hodžiću “bliži hadž”, preciznije rečeno da umjesto Hadža, ćupriju na Žegeru sagradi. Tako se sagradi Hasićeva ćuprija koja je znatno olakšala život i prelazak preko Žegera.

Dobri ljudi nisu zaboravili insana velikog srca i dobre duše. Danas je ozvaničen završetak prve faze radova na rekonstrukciji Hasića ćuprije. U predivnom ambijentu okupile se komšije da još jednom kažu kako neće zaboraviti veliko djelo Hasića Hodžića. Boga mi, dosta je fine raje u našem Čarakovu, a posebno mjesto zauzima čovjek koji je volio i pomagao rodno mjesto.

Inicijator rekonstrukcije Hasićeve ćuprije i obilježja koje će govoriti o velikom djelu je Nijaz Brkić.

” Želio bih se zahvaliti ljudima koji su pružili finansijsku podršku i tako prepoznali značaj ovog humanog projekta. Presretan sam što ćemo na ovaj način otrgnuti od zaborava čovjeka koji je primjer kako se voli rodni kraj “, ističe Brkić dok njegove oči svjetlucaju od sreće i ponosa.

Senudin Safić