Sport

VIDEO: Lana Pudar osvojila historijsku bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u plivanju

Sjajna bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar nastupila je u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dhabiju i u disciplini 200 metara delfin zauzela treću poziciju i osvojila historijsku bronzu.

Mlada Mostarka je nastupila u utrci za medalju nakon što je jutros ponovo ispisala historiju bh. plivanja izborivši prvo finale na sjvetskim prvenstvima. Vremenom 2:06.07 Pudar je zauzela četvrto mjesto i tako na odličan način najavila finale.

U finalnoj utrci Lana je zauzela treće mjesto i osvojila historijsku bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Pudar je imala vrijeme 2:04.88, što je bilo i više nego dovoljno za treću poziciju, jer je “pobjegla” četvrtoplasiranoj Sveltani Čimrovoj, iako je Ruskinja s prednošću ušla u finalnu fazu utrke.

Ispred Lane je završila svjetska prvakinja Yufei Zhang iz Kine s vremenom 2:03.01, dok je srebro otišlo u Sjedinjene Američke Države za Charlotte Hook (2:04.35).

Bh. plivačica je nastupila u finalu kao najmlađa takmičarka i startala je u stazi broj šest. Pudar je zabilježila vrijeme 2:04.88, što je bilo dovoljno za veliki uspjeh i historijsku bronzu na smotri najboljih plivačica svijeta u malim bazenima.