Društvo, Video, Život

VIDEO: MJESTO POVRATKA: PRIJEDOR – KOZARUŠA

S istim ciljem vratio se i Emir Dautović, koji je stavio ključ u bravu firmi koja se bavila prijevozom sa sjedištem u Švicarskoj, kako bi se vratio u Kozarac, gdje je otvorio Dom za stare osobe.

U cromexu gdje se obrađuje metala ima 70 radnika, kupovinom nove hale planovi su da se još ljudi zaposli, a 80 posto priozovda je za inostrano tržište. Prilikom osnivanja nisu imali željeni kadar, bilo je neophodno dodatna edukacija, prisjeća se Ramić, vlasnik kompanije. On ističe kako je to bio trnovit put.

  • Ja sam otišao u Švicarsku da živim prije rata i već tada sam imao planu da se vratim i započnem baš ovaj biznis, ali sve te planove je poremetio rat zbog kojeg sam ostao duze nego sam planirao. Kada se prva prilika stvorila da se vratim to sam učinio. Prvo sam morao da obnovim porodičnu kuću, a u prizmelju nje sam započeo svoj biznis. Sve je krenuo s malom zanatskom radnjom, sa samo dva uposlena. Kako je posao počeo da se razvija došla je potreba da kupimo ovaj prostor od osam hiljada kvadrata – priča Ramić.

U ulici Kozaruša koja se prostire od Kozarca do Prijedora, nalazi se niz komapnija koje su u vlasništvu povratnika iz Kozarca. Jedna od mnogih zgrada se izdvaja po specifičnosti posla, a u kojoj je ustvari stračaki dom Enea. U njoj je trenutno smjesteno 73 starih osoba, koji nisu samo s područja Prijedora.

  • Krenuli smo s radom u aprilu 2013 godine, tada smo imali jednog korisnika i četiri zaspolena. Danas imamo 26 zaposlenih, a 73 korisnika. Kada sam se vratio to je bilo veoma teško. Trebalo je dosta toga da čovjek savlada. Pored tako jednog teškog perioda, opstao sam. Ipak sam ja ovdje rođen, išao u školu i ljubav prema svome rodnom mjestu i narodu koji živi ovdje mi je bio podsticaj za uspjehom i to je bio najkonkretniji način da pomognem svome rodnom mjestu, poručio je Dautović.

Hayat