Društvo, Život

VIDEO: STRADANJE HRVATA U BRIŠEVU (20 04 2014)

image
Zive,slobodno, I zlocinci sela Briseva..U Rasavcima,Ostroj Luci,Batkovcima,Ljubiji I Prijedoru..Oni koji su izmasakrirali 68 nevinih bosanskih dusa u Ljeto 1992. I danas,22 godine poslije, Prijedorcani osjecaju I udisu smrad tog zlocina,u prolazu susrecu tu bruku ljudskog roda,a ne cine nista ili cine malo..

Da podsjetimo najmladja zrtva pokolja bio je Goran Matanovic, djecacic sa nepunih 15 kada je odveden I ubijen zajedno sa svojom majkom . Do danas nije pronadjen.,Stipo Dimac je bio starosjedilac od 81..

Ana Ivandic je slusala zapomaganja I jauke svoja tri sina koj su zvjerski muceni I onda I ubijeni stiteci nejaku unucad.Samo tri mjestana cijelog sela su ubijena hicima iz vatrenog oruzja,ostali su izmasakrirani nozevima I poljoprivrednim alatima..Ubijeno je 14 zena,4 invalida.Na njivi je nadjeno silovano tijelo zene na kojoj,osim ugriza,nije bilo drugih rana..

Ubijeni su clanovi obitelji Atlija,Barisic,Bujadilovic,Buzuk,Delic,Dimac,Dosen,Gavranovic,Ivandic,Komljen,Lovric,Marijan,Matanovic I Solaja..

18 kilometara od Prijedora..nadohvat ruku,a tako daleko..

Iz tuzilastva BiH, kopirajuci sutnju Prijedora, namjeravaju,u domacem stilu kolektivnog ludila,i zrtvu I zlocince, osuditi da zive jedni pored drugih cekajuci neke nove pohode I pokolje,neki novi ‘’nas’‘rat,mrznju I razaranja…

Video:Hayat TV

Leave a Reply